Home / EKONOMIKA / Hodinová sadzba osobnej asistencie by vzrástla len o štyri centy, kritizuje OĽaNO novelu zákona

Hodinová sadzba osobnej asistencie by vzrástla len o štyri centy, kritizuje OĽaNO novelu zákona

BRATISLAVA 9. mája (WebNoviny.sk) – Vládny návrh novely zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia podľa poslankyne NR SR za hnutie OĽaNO Silvie Shahzad obsahuje len kozmetické úpravy.

Ako ďalej uviedla v parlamentnej rozprave, v legislatívnom návrhu jej chýbajú poriadne systémové zmeny. Kritizovala to, že sadzba peňažného príspevku na jednu hodinu osobnej asistencie sa má zvýšiť len o 4 centy na 2,82 eura, čo považuje za veľmi nízku sumu.

„Hádžete v osobnej asistencii spiatočku,“ povedala. Podľa nej by hodinová sadzba na osobnú asistenciu mala predstavovať 4,18 eura.

Príspevok sa mal zvyšovať tri roky po sebe

Opozičná poslankyňa upozornila na to, že podľa pôvodného návrhu rezortu práce sa mal príspevok na opatrovanie zvyšovať tri roky po sebe, v rokoch 2018 až 2020. Vládny návrh novely zákona však počíta už len s jednorazovým zvýšením príspevku na opatrovanie od 1. júla tohto roka s tým, že v ďalších rokoch sa môže suma príspevku zvýšiť nariadením vlády.

„Aká je šanca, že sa bude nariadením vlády tento príspevok zvyšovať?,“ položila otázku poslankyňa Shahzad. Minister práce a sociálnych vecí Ján Richter v úvodnom slove pri predložení návrhu novely zákona v parlamente sľúbil, že základná suma príspevku na opatrovanie dosiahne do roku 2020 výšku čistej minimálnej mzdy.

Základná suma by mala stúpnuť o 120,01 eur

Základná suma príspevku pri opatrovaní jednej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím (ŤZP) by mala od začiatku júla tohto roka stúpnuť o 120,01 eura na 369,36 eura. Ak opatrovateľ poberá niektorú z dôchodkových dávok, suma príspevku na opatrovanie by sa mu mala pri opatrovaní jednej osoby s ŤZP zvýšiť o 92,19 eura na 184,71 eura.

Príspevky na opatrovanie tak už nemajú byť naviazané na životné minimum, ale majú byť stanovené pevnou sumou s možnosťou ich každoročného zvýšenia nariadením vlády.

Odporúčame:
Opatrovateľský príspevok bude nezávislý od minimálnej mzdy, ministerstvo práce očakáva jeho rast

Ministerstvo práce a sociálnych vecí po zásadnej pripomienke rezortu financií upustilo od zámeru naviazať sumy príspevkov na opatrovanie na výšku minimálnej mzdy. Rezort práce chcel pritom týmto krokom zabezpečiť vyšší medziročný rast opatrovateľských príspevkov.

Podľa pôvodného legislatívneho návrhu totiž mala základná suma príspevku na opatrovanie od júla tohto roka tvoriť 76,95 % zo sumy minimálnej mzdy, od júla budúceho roka už 79,44 % minimálnej mzdy a od júla 2020 konečných 81,66 % zo sumy najnižších hrubých zárobkov. Znamenalo by to, že suma príspevku by sa od siedmeho mesiaca tohto roka zvýšila o 120,01 eura na 369,36 eura, od júla budúceho roka o 35,79 eura na 405,15 eura a od júla 2020 o 35,82 eura na sumu 440,97 eura.

Zmeny pri opatrovateľoch na dôchodku

Rovnaká zmena nastala aj pri opatrovateľoch, ktorí sú poberateľmi dôchodku. Ak opatrovateľ poberá niektorú z dôchodkových dávok, suma príspevku na opatrovanie sa mu podľa pôvodného návrhu mala od júla tohto roka pri opatrovaní jednej osoby s ŤZP zvýšiť o 92,19 eura na 184,71 eura, od júla budúceho roka o 17,87 eura na 202,58 eura a od júla 2020 o 17,91 eura na 220,49 eura.

Príspevok pre poberateľov dôchodkovej dávky mal od júla tohto roka dosahovať 38,48 % zo sumy minimálnej mzdy, od júla budúceho roka už 39,72 % minimálnej mzdy a od júla 2020 konečných 40,83 % zo sumy najnižších hrubých zárobkov. Nový návrh však ráta už len s tým, že sa suma príspevku pri opatrovaní jednej osoby s ŤZP zvýši od júla tohto roka o 92,19 eura na 184,71 eura.

Sadzba na jednu hodinu osobnej asistencie

Novelou zákona sa zavádza mechanizmus poskytovania tohto peňažného príspevku za celý mesiac, v ktorom opatrovaná fyzická osoba s ŤZP zomrela. Pri stanovení výšky peňažného príspevku na osobnú asistenciu rezort práce navrhuje zmeniť sadzbu na jednu hodinu osobnej asistencie z 1,39 % sumy životného minima (aktuálne 2,78 eura) pre jednu plnoletú fyzickú osobu na pevnú sumu 2,82 eura.

Odporúčame:
Príspevky na opatrovanie by sa mohli zvýšiť o 120 eur, tripartita schválila návrh zákona

Výšku hodinovej sadzby by mohla zvýšiť vláda nariadením. Rozširuje sa tiež okruh fyzických osôb s ŤZP odkázaných na pomoc inej osoby, ktorým bude možné poskytnúť peňažný príspevok na osobnú asistenciu. Sú to osoby s ŤZP, ktorým sa vykonávajú opatrenia v zariadení sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately.

Na účely parkovacieho preukazu pre fyzickú osobu so zdravotným postihnutím sa má rozšíriť okruh osôb, ktorým bude možné vyhotoviť takýto preukaz. Ide o osoby s ŤZP, ktoré majú niektorý zo zdravotných stavov uvedených v navrhnutej novej prílohe zákona ustanovenej na tento účel.

Viac k témam: Ján Richter, Ministerstvo práce sociálnych vecí a rodiny SR, OĽaNO Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti, Silvia Shahzad
Zdroj: Webnoviny.sk – Hodinová sadzba osobnej asistencie by vzrástla len o štyri centy, kritizuje OĽaNO novelu zákona © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Smernica Európskej únie by mala urobiť poriadok v označení „eko“ a ochrániť zákazníkov pred zavádzaním

Rastúci počet „zelených“ označení na obaloch bez porovnávacích údajov je nielen neprehľadný, ale často aj zavádzajúci.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *