Home / EKONOMIKA / Počet poberateľov balíčkov potravín klesá, ministerstvo ich chce dať aj príjemcom hmotnej núdze

Počet poberateľov balíčkov potravín klesá, ministerstvo ich chce dať aj príjemcom hmotnej núdze

BRATISLAVA 9. mája (WebNoviny.sk) – Príjemcami potravinových balíčkov by mali byť všetci príjemcovia pomoci v hmotnej núdzi. Vyplýva to z návrhu Revidovaného operačného programu potravinovej a základnej materiálnej pomoci na roky 2014 až 2020, ktorý v stredu schválila vláda. Ministerstvo práce a sociálnych vecí tým reaguje na neustále klesajúci počet konečných príjemcov potravinových balíčkov.

Podľa súčasných pravidiel sú pritom konečnými príjemcami potravinových balíčkov len sociálne odkázané rodiny s nezaopatrenými deťmi, sociálne odkázaní starobní dôchodcovia, či poberatelia sociálnych dávok, ktorými sú invalidné osoby a osoby s ťažkým zdravotným postihnutím.

Zvýšenie počtu partnerských organizácií

Rezort práce v revidovanom operačnom programe tiež navrhol zvýšenie počtu potenciálnych partnerských organizácií pri podpore distribúcie darovaných potravín. Kritérium pre výber partnerov pri podpore distribúcie darovaných potravín sa má totiž zmierniť.

Odporúčame:
Poľnohospodárom sa pozdáva Pellegriniho návrh na sprehľadnenie systému poberania agrodotácií

Objem potravín, ktoré musel záujemca o partnerstvo distribuovať počas ostatných dvoch rokov, sa má znížiť na dve tony. Má sa tiež odstrániť predpoklad, že poskytovanie teplého jedla sa bude realizovať počas zimného obdobia.

Posilnenie sociálnej súdržnosti

Operačný program potravinovej a základnej materiálnej pomoci je programovým dokumentom národného charakteru, na základe ktorého je poskytovaná pomoc z Fondu európskej pomoci pre najodkázanejšie osoby v programovom období 2014 – 2020.

Odporúčame:
Premiér Pellegrini chce od ministerky Matečnej zoznam udelených agrodotácií, bude vraj veľmi zaujímavý

Cieľom programu je posilniť sociálnu súdržnosť, prispievať k znižovaniu chudoby a nakoniec k odstráneniu najhorších foriem chudoby doplnením vnútroštátnych schém, ktoré poskytujú pomoc s cieľom zmierniť potravinovú a materiálnu depriváciu a/alebo prispievať k sociálnemu začleneniu najodkázanejších osôb.

Viac k témam: hmotná núdza, Ministerstvo práce sociálnych vecí a rodiny SR, potravinové balíčky, znižovanie chudoby
Zdroj: Webnoviny.sk – Počet poberateľov balíčkov potravín klesá, ministerstvo ich chce dať aj príjemcom hmotnej núdze © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Prijímanie vysokokvalifikovaných zamestnancov z cudziny sa zjednoduší, vychádza to z novely zákona

Novela zákona o pobyte cudzincov sa posúva do druhého čítania.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *