Home / EKONOMIKA / Odstúpenie USA od jadrovej dohody zruší licencie pre Boeing, sankcie sa dotknú aj ropy z Iránu

Odstúpenie USA od jadrovej dohody zruší licencie pre Boeing, sankcie sa dotknú aj ropy z Iránu

WASHINGTON 9. mája (WebNoviny.sk) – Odstúpenie USA od jadrovej dohody s Iránom znamená, že licencie pre Boeing na predaj komerčných lietadiel Teheránu za miliardy dolárov sa zrušia.

Airbus sa zatiaľ nevyjadril

Americký minister financií Steven Mnuchin konštatoval, že existujúce licencie, ktoré má Boeing Co. a jeho európsky konkurent Airbus Group, rozhodnutím prezidenta Donalda Trumpa stratia platnosť.

Odporúčame:
Video: Smrť Amerike, skandovali iránski poslanci v parlamente a zapálili papierovú vlajku USA

Firma Boeing informovala, že bude ďalšie kroky konzultovať s vládou. Airbus, ktorý tiež potrebuje americké licencie, keďže pri výrobe svojich lietadiel používa diely vyrobené v USA, sa k situácii zatiaľ nevyjadril.

Zavedenie nových sankcií voči Iránu umožňuje dohodnúť určité výnimky. Americký minister financií však nepovedal, ktoré produkty alebo krajiny by mohli výnimky získať.

Sankcie obmedzia predaj ropy z Iránu

Rezort financií USA uviedol, že sankcie zároveň výrazne obmedzia predaj ropy z Iránu, ktorý je v súčasnosti jej piatym najväčším producentom vo svete.

Odporúčame:
Irán v reakcii na Trumpovo rozhodnutie pohrozil obnovením jadrových aktivít

V prípade predaja ropy nastane 180 dní trvajúce obdobie, počas ktorého krajiny musia ukončiť existujúce kontrakty a dohodnúť „výraznú redukciu“ v rámci svojich nákupov ropy z Iránu. Minister Mnuchin konštatoval, že neočakáva prudký rast cien ropy, pretože iné krajiny zvyšujú ťažbu.

Viac k témam: Airbus, Boeing, Irán, jadrová dohoda, USA
Zdroj: Webnoviny.sk – Odstúpenie USA od jadrovej dohody zruší licencie pre Boeing, sankcie sa dotknú aj ropy z Iránu © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Novela zákonníka práce zavedie povinnosť dodávateľovi služieb vyplatiť mzdu zamestnancovi, ktorému ju nevyplatil zamestnávateľ

Novelu v stredu schvália vláda na svojom výjazdovom rokovaní v Galante.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *