Home / POLITIKA / Luboš Bláha – Želám vám krásny Prvý máj, priatelia. Česť práci!

Luboš Bláha – Želám vám krásny Prvý máj, priatelia. Česť práci!

Prvý máj je pre každého ľavičiara tým najdôležitejším sviatkom v roku – je to ten „najsvätejší“ deň pre ľudí práce. V celom svete sa konajú masové protesty pracujúcich ľudí, na ktorých ľudia volajú po spravodlivejšej spoločnosti, po zastavení vykorisťovania, po odstránení sociálnej nerovnosti.

Tohto roku si pripomíname aj 50.výročie májových revolučných udalostí vo Francúzsku z 1968, kedy študenti povstali proti kapitalizmu a neslobode. Preto v mnohých európskych štátoch očakávam ešte masovejšie prvomájové protesty, než po uplynulé roky. Ľudia majú plné zuby kapitalizmu, globalizácie a rastúceho militarizmu. V ovzduší cítim revolúciu.

Na Slovensku žiaľ ešte stále dominuje neoliberálny diskurz, podľa ktorého tvoria hodnoty najmä biznismeni. A pracujúci ľudia, vrátane robotníkov, učiteľov, zdravotníkov či úradníkov, sú vytláčaní na okraj spoločnosti – toto treba zastaviť. Neoliberalizmus je zlo. Je to ideológia, ktorá vyhovuje iba tým najbohatším.

Na Slovensku musíme robiť všetko preto, aby sa zvyšovali mzdy, posilňovali odbory, zmenšovala sa nerovnosť a fungoval sociálny štát. Musíme podporovať štátne a družstevné vlastníctvo a ekonomickú demokraciu. Musíme tlačiť na rast minimálnej mzdy a elimináciu vykorisťovania. Prvý máj by mal našu ľavicu naštartovať, aby sme sa pobili za práva a záujmy pracujúcich ľudí.

Takéto stanovisko som k dnešnému sviatku poskytol tlačovej agentúre. Želám vám krásny Prvý máj, priatelia. Česť práci!

 

zdroj: FB

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Váľaju sa ako prasce v miliónoch od štátu ale ako a na čo ich míňajú ?

Ktorí politici berú milióny na svoje strany ale nedali na pamätník okupácie 21. augusta 1968 …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *