Home / EKONOMIKA / Ekonomika Slovenska / Navrhovaný deficit je podľa Kažimíra prijateľný a potrebný na zvyšovanie platov

Navrhovaný deficit je podľa Kažimíra prijateľný a potrebný na zvyšovanie platov

BRATISLAVA 26. apríla (WebNoviny.sk) – Rozpočtové ciele obsiahnuté v najnovšom programe stability sú nastavené tak, aby vyhovovali európskym pravidlám a zároveň zohľadňovali technické prepočty a požiadavky rezortov.

Tvrdí to minister financií Peter Kažimír, podľa ktorého je tak budúcoročný deficit plánovaný na úrovni 0,3 % hrubého domáceho produktu (HDP) prijateľný a aj potrebný na to, aby bolo možné zvyšovať platy vo verejnej správe.

Schodok sa ťažko plánuje

Minister zároveň hovorí, že deficit na tejto úrovni, ktorý by mal byť zároveň posledný pred dosiahnutím vyrovnaného rozpočtu, je v porovnaní s celkovým balíkom verejných zdrojov v podstate zanedbateľný.

„Ihrisko verejných financií má veľkosť 72 mld. eur. Mám na mysli príjmy aj výdavky nielen štátu, ale aj samospráv, to všetko patrí dohromady. A na 72 mld. eur je 300 mil. eur ukrutne malá čiastka,“ uviedol vo svojom vyhlásení s tým, že pri celkovom objeme verejných zdrojov je taktiež zložité schodok naplánovať úplne presne. Vylúčené preto podľa neho nie je ani to, že rozpočet skončí v budúcom roku v prebytku.

Veľa nedofinancovaných vecí v krajine

Požiadavku dosiahnutia vyrovnaného rozpočtu však podľa vlastných slov minister Kažimír chápe. Treba však podľa neho zohľadňovať aj požiadavky, ktoré sú na rozpočet kladené.„Súhlasím, že zdravý rozum hovorí, aby sme míňali toľko, koľko vyberieme. Zároveň sú tu zástupy tých, ktorí hovoria, že v krajine máme mnoho vecí nedofinancovaných, že by sme mali mať lepšie cesty, železnice, že by ľudia, ktorí si to zaslúžia a pracujú vo verejnej sfére, mali mať vyššie mzdy,“ uviedol s tým, že cieľ vyrovnaného hospodárenia sa ale určite dosiahne.

Odporúčame:
Fico deklaroval zvyšovanie platov, vyzdvihol vládu za konsolidáciu financií a sociálne cítenie

Šéf rezortu financií takto reagoval na vládou schválený program stability, podľa ktorého si kabinet Petra Pellegriniho na budúci rok naplánoval schodok verejných financií na úrovni niečo vyše 0,3 % HDP. Pôvodný plán z vlani schváleného rozpočtu pritom počítal s deficitom 0,1 % HDP. Cieľ dosiahnuť vyrovnaný rozpočet v roku 2020 zostal aj v programe stability zachovaný.

Viac k témam: hrubý domáci produkt, Ministerstvo financií SR, Peter Kažimír, štátny rozpočet
Zdroj: Webnoviny.sk – Navrhovaný deficit je podľa Kažimíra prijateľný a potrebný na zvyšovanie platov © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Najlepšie podmienky pre malé a stredné firmy na Slovensku sú v Prešove, tvrdí štúdia

Najlepšie čiastkové umiestnenie spomedzi slovenských miest v štúdii Doing Business, ktorá porovnávala podnikanie vo vybraných mestách v  Chorvátsku, Českej republike, Portugalsku a na Slovensku dosiahla Žilina, ktorej patrí tretia priečka v indikátore Prístup k elektrickej energii. BRATISLAVA 6. júla (WebNoviny.sk) – Zo slovenských miest sa má podľa štúdie Doing Business, ktorú vypracovala Svetová banka, najjednoduchšie podnikať malým

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *