Home / šport / Hokej / Zaujímavosti po 7. finále Tipsport ligy: Trenčín ako Košice pred 6 rokmi, ale tretí obrat nepribudol

Zaujímavosti po 7. finále Tipsport ligy: Trenčín ako Košice pred 6 rokmi, ale tretí obrat nepribudol

TRENČÍN 25. apríla (WebNoviny.sk) – Historické zaujímavosti a štatistiky po rozhodujúcom siedmom zápase finále Kaufland play-off najvyššej slovenskej hokejovej súťaže Tipsport ligy Dukla Trenčín – HC ’05 iClinic Banská Bystrica (1:5).

Štyrikrát finále = dva tituly

Hokejisti HC ’05 iClinic Banská Bystrica zo svojho štvrtého finále v neprerušenej sérii vydolovali druhý titul. Pred tromi rokmi Bystričania vo finále nestačili na Košičanov (2:4 na zápasy), pred dvoma rokmi na Nitranov (2:4), vlani už zdolali hráčov Nitry (4:1) a teraz si v nevídanej dráme poradili s Trenčanmi (4:3).

Tretí tím s úspešnou obhajobou

Vyhrať titul je náročné, ale obhájiť ho hneď v nasledujúcej sezóne je omnoho ťažšie. Hokejisti Banskej Bystrice to dokázali iba ako tretí tím v histórii najvyššej slovenskej súťaže. Košiciam sa to podarilo dokonca trikrát.

Odporúčame:
Aktualizované: Banská Bystrica v 7. finálovom zápase Tipsport ligy zdolala Trenčín a obhájila titul

Po prvý raz v rokoch 1995 a 1996, neskôr v rokoch 2009, 2010 a 2011 prišiel dokonca košický majstrovský hetrik a víťazné double sa východniarom vydarilo aj v rokoch 2014 a 2015. Druhým takýmto úspešným bol Slovan Bratislava v rokoch 2002 a 2003 a ešte raz v rokoch 2007 a 2008.

Trenčania ako Košičania pred 6 rokmi

Hokejisti Dukly Trenčín sa nestali prvým tímom v histórii slovenskej najvyššej súťaže, ktorý by otočil finálovú sériu z krajne nepriaznivého stavu 0:3 na 4:3 na zápasy.

Trenčania aktuálne iba zopakovali počin Košičanov zo sezóny 2011/2012. Košickí hokejisti vtedy z 0:3 dorovnali na 3:3, ale v siedmom zápase v Bratislave prehrali 2:3.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Tipsport liga – finále (7. zápas): Dukla Trenčín – HC ’05 iClinic Banská Bystrica

Dokonalých obratov nie je veľa

Dukla Trenčín napriek finálovému nezdaru je aj tak jediný tím v slovenskej hokejovej histórii, ktorý dovŕšil dokonalý obrat z 0:3 na 4:3. Trenčanom sa to podarilo dokonca dvakrát – vo štvrťfinále sezóny 2007/2008 proti Martinčanom a o tri roky neskôr v rovnakej fáze najvyššej súťaže proti Slovanu Bratislava.

Odporúčame:
Reprezentácia? Som dolámaný a dobitý, potrebujem oddych, vraví Radivojevič po finále Tipsport ligy

Okrem Trenčína už nie je vo svete hokeja veľa tímov, ktoré by predviedli stopercentný obrat v play-off. Vo štvrťfinále švajčiarskej NLA 2005/06 sa to podarilo Luganu proti Ambri Piotta.

Odporúčame:
„Barani“ napodobnili Košice a Slovan, tréner Országh vyzdvihol charakter a silu tímu

Podľa štatistík IIHF krajne nepriaznivý vývoj dokázali zvrátiť len štyri tímy zámorskej NHL: v roku 1942 vo finále Toronto proti Detroitu, v roku 1975 vo štvrťfinále New York Islanders proti Pittsburghu, v roku 2010 Philadelphia v semifinále konferencie proti Bostonu a pred štyrmi rokmi v 1. kole play-off Los Angeles proti San Jose.

Šiesty raz vo finále siedmy zápas

Šiestykrát v modernej histórii slovenskej najvyššej súťaže musel rozhodnúť o majstrovi siedmy zápas. Trikrát sa takto tešili hokejisti Slovana Bratislava, raz Košičania, raz Žilinčania a teraz aj Banskobystričania.

Po prvý raz sa hralo 7 zápasov v slovenských bojoch o titul v sezóne 2004/2005 a Slovan zdolal Zvolen 4:3. Aktuálne sa 7-zápasová séria uskutočnila po 4 rokoch. V ročníku 2013/2014 sa takto dopracovali k titulu Košice po vyrovnanej sérii s Nitrou 4:3.

Siedme zápasy viac v prospech hostí

Zo šiestich 7-zápasových vyvrcholení v slovenskom hokejovom play-off sa po štvrtý raz stalo, že sa koncové šťastie priklonilo na stranu hostí.

Pred Banskou Bystricou v Trenčíne (5:1) takto rozhodujúco zvíťazil Slovan vo Zvolene (2005), Žilina v Poprade (2006) a Slovan v Košiciach (2012). Doma sa tešili po siedmom súboji iba Slovan po triumfe nad Košicami (2008) a Košice po víťazstve nad Nitrou (2014).

Češík má 5 titulov s 3 klubmi

Útočník Banskej Bystrice Matej Češík (29) sa teší z piateho titulu majstra Slovenska. V roku 2007 sa radoval so Slovanom Bratislava, v rokoch 2014 a 2015 s HC Košice a vlani a teraz ako člen tímu HC 05 iClinic Banská Bystrica.

Viac k témam: Dukla Trenčín, HC ’05 iClinic Banská Bystrica, hokej, play-off Tipsport ligy, Tipsport liga
Zdroj: Webnoviny.sk – Zaujímavosti po 7. finále Tipsport ligy: Trenčín ako Košice pred 6 rokmi, ale tretí obrat nepribudol © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Slafkovský vyrovnal tínedžerský rekord v Canadiens, bodoval aj Nemec (video)

Najvyťaženejším hráčom bol Erik Černák z Tampy Bay.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *