Home / šport / Tenis / Slovenské tenistky prehrávajú s Bieloruskami 0:1, Čepelová prehrala súboj so Sasnovičovou

Slovenské tenistky prehrávajú s Bieloruskami 0:1, Čepelová prehrala súboj so Sasnovičovou

MINSK 21. apríla (WebNoviny.sk) – Jana Čepelová prehrala s domácou Alexandrou Sasnovičovou 6:7 (6), 5:7 v prvej z dvoch dvojhier úvodného dňa víkendového stretnutia Bielorusko – Slovensko v Minsku v play-off o svetovú skupinu Pohára federácie 2019 tenisových reprezentačných družstiev žien.

V prvej časti odvrátila Čepelová setbal na príjme v desiatom geme a v neskoršom tajbrejku mala nádejné vedenie 5:3, ale napokon sa radovala Sasnovičová. V druhom dejstve nestačil hostke náskok 5:1 na to, aby si vynútila rozhodujúci set.

Nastúpila namiesto Schmiedlovej

Čepelová nastúpila namiesto pôvodne nominovanej Karolíny Schmiedlovej, takže sa stala náhradnou jednotkou singlovej zostavy SR. V sobotu sa na tvrdom povrchu Rebound Ace Synpave v hale Čižovka ešte predstavia líderka Bielorusiek Arina Sobolenková a dvojka slovenskej nominácie na dvojhry Viktória Kužmová.

V nedeľu sú od 11.00 h SELČ podľa tradičného scenára MS tímov pod hlavičkou Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF) najprv naplánované dvojhry Sobolenková – Schmiedlová a Sasnovičová – Kužmová. Na záver príde na rad štvorhra Vera Lapková, Lidija Morozovová – Čepelová, Kužmová. Kapitáni Tatiana Pučeková a Matej Lipták však znova majú nárok na zmeny. Slovensko má k dispozícii aj Rebeccu Šramkovú.

Obe boli v Top 50

Dvadsaťštyriročná Sasnovičová, 56. v singlovom renkingu WTA, znížila v seniorskej štatistike proti rovesníčke Čepelovej (116.) na 1:3. Rivalita vrátane juniorskej pritom trvá už od sezóny 2009, celkové skóre vrátane jednej juniorskej konfrontácie teraz je 2:3.

Obe v minulosti už boli v Top 50: rodáčka z Minska Sasnovičová na 46. pozícii, Košičanka Čepelová presne na konci prominentnej päťdesiatky. Sasnovičová si zlepšila fedcupovú bilanciu na 20:12, z toho vo dvojhre 15:9. Martinom Zathureckým trénersky vedená Čepelová klesla na 8:9 (v singli 4:6).

 

Play-off o svetovú skupinu Pohára federácie 2019

BIELORUSKO – SLOVENSKO 1:0 po sobotňajšej I. dvojhre
(Minsk, tvrdý povrch Rebound Ace Synpave v hale Čižovka)

Alexandra Sasnovičová – Jana Čepelová 7:6 (6), 7:5

Zostávajúci program:
Sobota – dvojhra:
Arina Sobolenková – Viktória Kužmová
Nedeľa (postupne od 11.00 h SELČ):
Dvojhry:
Arina Sobolenková – Karolína Schmiedlová
Alexandra Sasnovičová – Viktória Kužmová
Štvorhra:
Vera Lapková, Lidija Morozovová – Viktória Kužmová, Jana Čepelová

Kádre:

Bielorusko:
Arina Sobolenková (47. vo svetovom rebríčku vo dvojhre, 108. vo štvorhre)
Alexandra Sasnovičová (56. / -)
Vera Lapková (111. / 84.)
Lidija Morozovová (499. / 63.)
kapitánka: Tatiana Pučeková

Slovensko:
Karolína Schmiedlová (84. / 969.)
Viktória Kužmová (106. / 302.)
Jana Čepelová (116. / 262.)
Rebecca Šramková (358. / -)
kapitán: Matej Lipták

I. set

Čepelovej vôbec nevyšiel úvod: okamžite prišla o servis, v predmetnom geme nezískala ani fiftín, zavŕšila to dvojchybou. Sasnovičová zásluhou viacerých kvalitných bekhendov v pohode potvrdila únik a potom dokonca mala dve šance v rade na príjme v tretej hre, ale pri aktívnom prejave opakovane predsa len chcela priveľa. Slovenka teda povzbudzujúco znížila na 1:2, ba dokonca v tejto fáze nazbierala šesť bodov v rade, ale k vedeniu 30:0 na returne vo štvrtej hre nepridala nadstavbu – 1:3.

Čepelová v piatom geme čelila po prepálenom krížnom bekhende ďalšej hrozbe straty podania, ale odstránila ju presvedčivým postupným prechodom k sieti (2:3) a následne si sama utvorila tri možnosti, nastolil ich nádherný bekhendový lob. Sasnovičová vymazala prvé dva brejkbaly parádnymi útokmi, vzápätí však spáchala dvojchybu – 3:3. Hojdačkový priebeh pokračoval: Bieloruska totiž rezolútnou bekhendovou kontrou premenila šancu na vedenie 4:3, Slovenka bezmocne rozhodila rukami.

Našťastie pre hostky, Čepelová predĺžila trend. Kvalitným dropšotom si vynútila náskok 40:0 a zabrala forhendovou zmenou smeru – 4:4. Slovenka sa na servise v deviatej hre napriek dvom nevydareným výzvam k Jastrabiemu oku dostala na pomerne sľubných 30:15, ale potom dvakrát vyhodila forhend. Brejkbal odstránila a neskorší druhý, ktorý si Sasnovičová nastavila vstúpeným bekhendom, tiež (aj vďaka zhovievavosti pásky siete), ale následne sa len pozerala na nekompromisný forhendový return súperky a sama jej venovala dvojchybu – 4:5. Bieloruska podávala na zisk tohto dejstva a vymazala dva jednotlivé brejkbaly (oba už po vlastnom setbale), lenže forhend, ktorý poslala mimo páska, dodal Slovenke tretiu príležitosť a hostka sa presadila stupňovanou ofenzívou.

Keď logicky pookriata Čepelová následne odskočila na 30:0, zdalo sa, že konečne vôbec nebude v problémoch na servise, ale pri bekhende sponad hlavy a spoza tela za stavu 30:30 sa jej priaznivcom tajil dych. Zákrok zvládla, ale po gembale potrebovala ešte jeden. Preklopila však na 6:5 úderom do protipohybu po kvalitnom podaní, ktoré inak nebolo jej silnou zbraňou v tomto dueli. Sasnovičová si bez vážnejších ťažkostí vynútila tajbrejk: gem na 30 zakončila smečom.

V rozpore s priebehom setu plného brejkov prišiel premiérový minibrejk až pri šiestej loptičke „lotérie“. Čepelová viedla 3:2 po výbornom forhende popri čiare a Sasnovičová vtedy pokazila pokus o bekhend rovnakého typu. „Navaleným“ bekhendom znížila na 3:4. Potom je nevyšiel return (3:5), reparát však áno (4:5 a servis). Ambiciózny príjem sa vtedy nevydaril Slovenke – 5:5. Kvalitný servis viedol k dovedna druhému setbalu Bielorusky. Domácu hráčku určite zamrzel hrateľný príjem do siete – 6:6. Napravila to účinným bekhendom ako reakciou na súperkin slajz v dlhej neutrálnej výmene. Pri svojom treťom setbale, druhom v tajbrejku, si Sasnovičová znova vynútila prevahu bekhendom popri čiare, Čepelová ešte bojovne dobehla následné skrátenie, ale už nemala nárok na lob – 6:7 (6) z jej pohľadu.

II. set

Čepelová sa však zďaleka nenechala zlomiť tesným nezdarom. Okamžite si totiž vypracovala vedenie 2:0 v druhej časti. V tretej hre si z 0:40 na príjme vynútila zhodu, ďalej sa nedostala. Od zhody vo štvrtom geme pri svojom podaní však uspela, posunula sa tým na 3:1 – presadila sa forhendom popri čiare a efektívnym servisom. Navyše, po dvoch dvojchybách Sasnovičovej za sebou mala 40:0 k dobru a brejkovú „poistku“ si dodala returnovým „winnerom“ – 4:1. Tzv. momentum sa preklápalo na stranu Slovenky. Cez 30:30 sa dostala už na 5:1.

Bieloruska bez zaváhania upravila na 2:5. Po vsuvke v podobe rozmasírovania stehien, nie nejakého štandardného ošetrovania, skorigovala Sasnovičová na returne na 3:5 a vzápätí na nulu aj na 4:5. Pauza zjavne skôr taktického charakteru jej evidentne prospela. Slovenka pri „opravnom“ podávaní na set prehnala za stavu 15:30 radový forhend. Prvú hrozbu vyriešila odvážnym dropšotom, ale pri druhej dopadol jej defenzívny bekhend vedľa – vzhľadom na vývoj frustrujúcich 5:5. Rozbehnutá Bieloruska v pohode dala na 6:5, jej psychologická výhoda ešte vzrástla. Do dvanásteho gemu vstúpila Sasnovičová účinným postupným útokom, pridala razantný return a bekhendovým „winerom“ akoby z ničoho si dopriala tri mečbaly. Pri prvom pokazila forhendový return, ale vzápätí zaúradovala bekhendom popri čiare.

 

Viac k témam: Jana Čepelová, Pohár federácie – Fed Cup, slovenská tenisová reprezentácia, tenis
Zdroj: Webnoviny.sk – Slovenské tenistky prehrávajú s Bieloruskami 0:1, Čepelová prehrala súboj so Sasnovičovou © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Na vrchole tenisových rebríčkov nie je nič nové, jednotkami zostali Djokovič a Swiateková

Slovenskou mužskou singlovou jednotkou je naďalej Lukáš Klein, ktorý sa posunul zo 128. na 116. pozíciu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *