Home / EKONOMIKA / Slovensko bude mať ďalší strategický park, pri Košiciach očakávajú významného investora

Slovensko bude mať ďalší strategický park, pri Košiciach očakávajú významného investora

BRATISLAVA 20. apríla (WebNoviny.sk) – Slovensko bude mať po nitrianskom priemyselnom parku ďalší strategický park.

Vládny kabinet na návrh Ministerstva hospodárstva SR (MH) schválil vybudovanie strategického parku Haniska na východe Slovenska v košickom okrese. Priemyselný park má vybudovať spoločnosť InvEast SK, ktorá je novozaloženou obchodnou spoločnosťou so 100-percentnou majetkovou účasťou štátu prostredníctvom MH.

Uskutočnenie stavby vo verejnom záujme

Stavba je významnou investíciou. Uskutočnenie stavby je vo verejnom záujme a je nevyhnutné na zabezpečenie prípravy územia na realizáciu strategického parku,“ uviedol rezort hospodárstva.

Tento park v budúcnosti budeme ponúkať potenciálnym investorom, ktorých máme rozrokovaných na východe Slovenska niekoľko. Sú to väčšinou zahraničné veľké firmy. Hovoríme asi o piatich veľkých investoroch. V tejto chvíli sme zablokovali územie, aby nedochádzalo ku špekuláciám pri predaji pozemkov,“ povedal po rokovaní vlády minister hospodárstva Peter Žiga s tým, že vláda rokuje tak s ázijskými ako aj európskymi investormi.

Predpoklad na prilákanie investícií

Po vyhlásení priemyselného parku Haniska za strategický sa dá očakávať príchod významného investora na východ Slovenska. „Strategický park Haniska vytvorí predpoklad na prilákanie nových investícií na východnom Slovensku. Park vytvorí predpoklad vzniku niekoľko tisíc priamych a nepriamych nových pracovných miest. Realizáciou stavby sa zabezpečí príprava územia vhodného na umiestnenie nových investícií v oblasti priemyselnej výroby, služieb a výskumu a vývoja. Pôjde o jeden z najväčších strategických parkov v Slovenskej republike,“ upozornilo ministerstvo hospodárstva.

Prevažná časť priemyselného parku sa nachádza v najmenej rozvinutom okrese Košice-okolie, v katastrálnych územiach Haniska, Valaliky, Geča, Čaňa a Sokoľany. „Územie bolo vzhľadom na svoje geografické a technické parametre vybrané ako najvhodnejšie na umiestnenie takých investícií na východ Slovenska, ktoré sa svojimi parametrami vyrovnajú najväčším investíciám doposiaľ realizovaným na Slovensku,“ konštatovalo ministerstvo.

Viac k témam: investície, Ministerstvo hospodárstva SR, priemyselný park, zahraniční investori
Zdroj: Webnoviny.sk – Slovensko bude mať ďalší strategický park, pri Košiciach očakávajú významného investora © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Novela zákonníka práce zavedie povinnosť dodávateľovi služieb vyplatiť mzdu zamestnancovi, ktorému ju nevyplatil zamestnávateľ

Novelu v stredu schvália vláda na svojom výjazdovom rokovaní v Galante.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *