Home / Zdravie / Hygienici upozorňujú na nebezpečné farby na tetovanie, obsahujú uhľovodíky aj ťažké kovy

Hygienici upozorňujú na nebezpečné farby na tetovanie, obsahujú uhľovodíky aj ťažké kovy

BRATISLAVA 20. apríla (WebNoviny.sk) – Úrad verejného zdravotníctva SR upozorňuje na viaceré nebezpečné kozmetické výrobky, konkrétne na farby na tetovanie, ktoré nahlásili do systému RAPEX (rýchly výstražný systém pre nepotravinárske výrobky) kontrolné orgány vo Švédsku a v Taliansku. Agentúru SITA o tom informoval hlavný hygienik Ján Mikas.

Ide o farby na tetovanie Pure Bright Red a Red wine značky BioTouch USA. Nahlásená je výrobná dávka Best by 07/30/17 farby Pure Bright Red a výrobná dávka LOT 9RM farby Red Wine.

Odporúčame:
Foto: Pozor na nebezpečnú kozmetiku, make-up a púder obsahovali vlákna azbestu

Ďalšie nahlásené farby sú Bumble Bee výrobnej dávky batch 17. 12. 14 značky Eternal Ink, Bay Gray výrobnej dávky LOT 10-10-14 značky Eternal Ink, COCOA Bean výrobnej dávky LOT 16446 značky Eternal Ink, Dark Red výrobnej dávky X-142 značky Eternal Ink, Nocturnal Super Black výrobnej dávky Premium tatto ink, LOT 04/07/17 značky Eternal Ink, Great Wall Yellow značky World Famous Tattoo ink výrobnej dávky WFGWY 161804, Depp Magenta značky Dragon tattoo, Tribal Black výrobnej dávky LOT 006 značky Radiant Colors a Strawberry výrobnej dávky #6358Z značky Lush Color. V týchto výrobkoch sa nachádzajú aromatické amíny alebo uhľovodíky, ktoré by sa vo výrobkoch na tetovanie nemali nachádzať.

Odporúčame:
Foto: Hygienici upozorňujú na mydlá v tvare ovocia alebo zmrzliny a ďalšiu nebezpečnú kozmetiku

Vo farbách na tetovanie Dark Coffe výrobnej dávky Exp 2019/12/08 značky Goochie, Dark Coffe výrobnej dávky M323 značky Mastor, Black výrobnej dávky A01151 značky Mbs Permanent makeup zistili aj prekročené množstvo ťažkých kovov.

Uvedené výrobky nie sú v súlade s rezolúciou Rady Európy, ktorá stanovuje požiadavky a kritériá na bezpečnosť farieb na tetovanie a permanentný make up. Úrad verejného zdravotníctva varuje, že uvedené výrobky sa môžu vyskytovať aj na Slovensku.

Viac k témam: tetovanie, Úrad verejného zdravotníctva SR, zdravie
Zdroj: Webnoviny.sk – Hygienici upozorňujú na nebezpečné farby na tetovanie, obsahujú uhľovodíky aj ťažké kovy © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Bolesť hrdla je v jesenných mesiacoch pomerne bežná u detí aj dospelých. Ako ju liečiť?

Bolesť a nepríjemné pocity v hrdle sú často sprievodným javom popri iných príznakoch chorôb ako angína či chrípka. Ide o pomerne častý problém najmä u detí, ale vyskytuje sa aj u dospelých. O to rýchlejšie k nemu dochádza, keď má osoba oslabenú imunitu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *