Home / EKONOMIKA / Nový sociálny balíček by nemal podľa Pellegriniho ohroziť plány na vyrovnaný rozpočet

Nový sociálny balíček by nemal podľa Pellegriniho ohroziť plány na vyrovnaný rozpočet

BRATISLAVA 20. apríla (WebNoviny.sk) – Avizovaný sociálny balíček vlády v hodnote 600 mil. eur plány na dosiahnutie vyrovnaného rozpočtu v roku 2020 neohrozí. Tvrdí to predseda vlády Peter Pellegrini, podľa ktorého to potvrdí aj návrh rozpočtu, ktorý zverejní minister financií.

„Neznamená to žiadny koniec plánov na vyrovnaný rozpočet. Aj rozpočet, ktorý bude predstavený z dielne ministerstva financií, bude a musí počítať s vyrovnaným rozpočtom v roku 2020,“ povedal po piatkovom rokovaní vládneho kabinetu.

Premiér zároveň hovorí, že sociálny balíček, hoci aj takto masívny, si nevyžiada ďalšie rozpočtové opatrenia zamerané na zvyšovanie príjmov, aby ho bolo z čoho financovať. Ekonomike sa podľa neho darí, preto stovky miliónov eur na sociálny balíček ponúknu lepšie ako očakávané príjmy.

Odporúčame:
Mimovládky vyzývajú politikov, aby prestali presúvať figúrky a podnikli kroky na zlepšenie situácie

„Výdavky sa snažíme držať pod kontrolou a ten rozdiel nám umožňuje prostriedky, ktoré sú k dispozícii, použiť priamo pre ľudí. Si myslím, že je určite lepšie dať ľuďom vyššie platy, vyššie príjmy, aby sa im lepšie žilo, ako len bohapusto škrtať a nedať tým ľuďom nič,“ dodal Pellegrini.

Aktuálne schválený rozpočet verejnej správy na roky 2018 až 2020 rovnako počíta s vyrovnaným rozpočtom v roku 2020. Dostať sa má k nemu cez tohtoročný schodok verejných financií rozpočtovaný na úrovni 0,83 % hrubého domáceho produktu a cez jeho zníženie v roku 2019 na 0,1 % výkonu ekonomiky.

Viac k témam: Ministerstvo financií SR, Peter Pellegrini, sociálny balíček, štátny rozpočet
Zdroj: Webnoviny.sk – Nový sociálny balíček by nemal podľa Pellegriniho ohroziť plány na vyrovnaný rozpočet © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Prijímanie vysokokvalifikovaných zamestnancov z cudziny sa zjednoduší, vychádza to z novely zákona

Novela zákona o pobyte cudzincov sa posúva do druhého čítania.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *