Home / šport / Cyklistika / Cyklistický dopingový hriešnik Armstrong dosiahol víťazstvo, vyhol sa až stomiliónovej pokute

Cyklistický dopingový hriešnik Armstrong dosiahol víťazstvo, vyhol sa až stomiliónovej pokute

AUSTIN 20. apríla (WebNoviny.sk) – Americký dopingový hriešnik Lance Armstrong síce má dávno po cyklistickej kariére, ale napokon dosiahol ešte jedno dôležité víťazstvo.

Niekoľko týždňov pred stanoveným začiatkom súdneho procesu (7. mája vo Washingtone) sa Armstrong a federálna vláda dohodli na mimosúdnom vyrovnaní 5 miliónov USD. Armstrong musí zaplatiť tieto peniaze ako náhradu škody za úmyselné krytie svojho dlhoročného dopingu. Americkí odborníci odhadujú, že 46-ročný rodák z Texasu sa touto dohodou vyhol možno aj 100-miliónovej pokute.

Odporúčame:
Na smrť Goolaertsa reagoval aj Sagan a usporiadateľ pretekov Paríž-Roubaix

Bývalého sedemnásobného šampióna Tour de France Armstronga pôvodne ešte v roku 2010 zažaloval jeho krajan a exkolega Floyd Landis, vláda sa k žalobe pridala v roku 2013. Landis má právo na 25% z dohodnutej finančnej čiastky.

Priznal sa k systematickému dopingu

Federálna vláda bola prostredníctvom americkej pošty hlavným sponzorom cyklistického družstva U.S. Postal Service, v drese ktorého Armstrong získal v rokoch 1999 – 2005 sedem triumfov na Tour de France.

Odporúčame:
Dopingový hriešnik Armstrong odmietol ponuku organizátorov Okolo Flámska, čestný hosť bude iný

Keď sa Armstrong v roku 2013 v televíznom rozhovore s Oprah Winfreyovou verejne priznal k dlhoročnému systematickému dopingu, federálna vláda ho zažalovala. Požadovala vrátiť 32 miliónov USD ako sponzorské prostriedky plus trojnásobok tejto čiastky ako náhradu spôsobenej škody na dobrom mene.

„Som rád, že sa to celé takto vyriešilo. Naďalej si však myslím, že žaloba z ich strany bola nespravodlivá a neopodstatnená. Minul som od roku 2013 veľa peňazí v súvislosti s týmto aj inými súdnymi procesmi. Nevyhýbam sa zodpovednosti za chyby, ktoré som urobil najmä voči ľuďom, ktorým som ublížil,“ uviedol Armstrong vo svojom vyhlásení.

Prišiel o desiatky miliónov dolárov

„Moja kariéra v drese U.S. Postal je pre mňa stále živá, lebo som jazdil so srdcom. Všetky tie krásne momenty na Tour de France v červeno-bielo-modrom drese s orlom na mojej hrudi, som na ne hrdý. Tieto spomienky pre mňa veľa znamenajú,“ skonštatoval Armstrong.

Odhaduje sa, že Armstrong od začiatku svojej verejnej spovede z dopingu prišiel v iných súdnych sporoch približne o 20 miliónov dolárov a väčšinu hlavných sponzorov, ktorí ho podporovali aj počas športového dôchodku. Hoci sa jeho nálepka bohatého a úspešného človeka na verejnosti rozplynula, biedou rozhodne netrpí.

Odporúčame:
Pelotón prišiel o ďalšieho Belgičana, len dva týždne po Goolaertsovi nečakane skonal Goeleven

Stále vlastní domy v texaskom Austine a coloradskom Aspene, obchody s bicyklami v Austine a tiež spoločnosť na podporu vytrvalostných športových podujatí. Hovorí sa aj o miliónoch na účte z peňazí, ktoré predtým správne investoval. Armstrong sa nevyhýba verejnému životu. V istom televíznom programe spovedá iných športovcov a ako odborník spolukomentuje Tour de France.

Viac k témam: cyklistika, Lance Armstrong, súd, USA
Zdroj: Webnoviny.sk – Cyklistický dopingový hriešnik Armstrong dosiahol víťazstvo, vyhol sa až stomiliónovej pokute © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Peter Sagan musí v Taliansku podstúpiť na operáciu, trápia ho problémy so srdcom

Operácia môže nabúrať Saganove plány počas Olympijských hier v Paríži.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *