Home / SVET / Novým prezidentom Kuby sa stal Díaz-Canel, zvolili si ho takmer všetci poslanci

Novým prezidentom Kuby sa stal Díaz-Canel, zvolili si ho takmer všetci poslanci

HAVANA 19. apríla (WebNoviny.sk) – Novým prezidentom Kuby sa vo štvrtok stal doterajší prvý viceprezident Miguel Díaz-Canel. Vo funkcii nahradil doterajšieho prezidenta Raúla Castra. Díaz-Canel bol jediným kandidátom a ako oznámil predseda parlamentnej volebnej komisie, zo 604 poslancov kubánskeho Národného zhromaždenia zaňho hlasovali všetci okrem jedného.

Díaz-Canel v prvom prejave vo funkcii prezidenta, ktorý predniesol na pôde parlamentu a naživo ho prenášala kubánska štátna televízia, sľúbil kontinuitu a hovoril o tom, že „ani na sekundu nezabudne“ na to, že jeho úlohou je pracovať pre dobro Kubáncov.

Odporúčame:
Po Castrovcoch Kubu prevezme nová krv, budúci prezident Díaz-Canel vraj zmýšľa progresívne

Raúl Castro zostane aj naďalej na poste predsedu Komunistickej strany Kuby, čo je podľa zahraničných komentátorov v skutočnosti pozícia ešte mocnejšia ako funkcia prezidenta. Podľa svetových médií nie je jasné, nakoľko bude môcť nový kubánsky prezident viesť krajinu podľa svojich zámerov a nakoľko bude len nastrčenou postavičkou, ktorá sa bude riadiť príkazmi Raúla Castra.

Kuba už od komunistickej revolúcie v roku 1959 nemala prezidenta, ktorý by sa nevolal Castro. Celých 51 rokov viedol túto komunistickú krajinu tou či onou formou Fidel Castro, a posledných desať rokov, od roku 2008, jeho brat Raúl Castro.

Viac k témam: Kuba, Miguel Díaz-Canel, prezidentské voľby, Raúl Castro
Zdroj: Webnoviny.sk – Novým prezidentom Kuby sa stal Díaz-Canel, zvolili si ho takmer všetci poslanci © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Rusmi dosadená administratíva Krymu nezorganizuje na Deň víťazstva tradičnú vojenskú prehliadku

Deviateho mája v Rusku oslavujú víťazstvo Sovietskeho zväzu nad nacistickým Nemeckom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *