Home / SLOVENSKO / Slovensko môže od USA získať milióny eur na modernizáciu leteckých základní Sliač a Kuchyňa

Slovensko môže od USA získať milióny eur na modernizáciu leteckých základní Sliač a Kuchyňa

BRATISLAVA 19. apríla (WebNoviny.sk) – Slovenská republika dostala ponuku na modernizáciu leteckých základní od Spojených štátov amerických (USA). Ako informovala agentúru SITA hovorkyňa Ministerstva obrany SR Danka Capáková, Slovensko môže získať 37,1 milióna eur na modernizáciu leteckých základní Sliač a Kuchyňa.

Pomoc by mala byť zameraná konkrétne na úpravu letiskových plôch a zvýšenie kapacity skladov pohonných hmôt. Na to, aby Slovensko pomoc USA prijalo, je potrebné, aby plne korešpondovala s operačnými požiadavkami Ozbrojených síl SR a vychádzala z konkrétnej zmluvy.

Európska iniciatíva odstrašenia

Cieľom podpory je nielen samotná modernizácia vojenskej infraštruktúry, no najmä posilnenie vzájomnej interoperability s ostatnými členskými krajinami a partnermi Severoatlantickej aliancie (NATO). Ide o podporu takzvanej Európskej inciatívy odstrašenia (European Deterrence Initiative – EDI).

Odporúčame:
Ozbrojené sily prejdú modernizáciou, Peter Gajdoš predstavil plány ministerstva obrany

Rezort obrany odmieta, že ponuka súvisí s obstaraním nových supersonických stíhačiek a zároveň ministerstvo rázne odmieta akékoľvek tvrdenia, že by išlo o snahu o budovanie a modernizáciu leteckých základní USA na území Slovenskej republiky.

Ponuka USA aj pre iné krajiny

„Táto ponuka predstavuje možnosť, ako zvýšiť operačnú úroveň spôsobilostí a spoločne tak prispieť k zlepšeniu úrovne kolektívnej obrany Aliancie. Príjem takejto podpory je z oboch strán podmienený uzatvorením dohody o obrannej spolupráci. Obe zainteresované strany za účasti dotknutých ministerských rezortov budú o dohode diskutovať už v týchto dňoch, pričom zámerom je pripraviť potrebnú zmluvu. Príspevok v rámci Európskej iniciatívy odstrašenia tak pre Slovensko predstavuje priestor na ušetrenie finančných prostriedkov, ktoré môžu byť využité na rozvoj ďalšej nevyhnutnej infraštruktúry v podmienkach Ozbrojených síl SR. Zároveň je to možnosť zvýšenia kredibility našej krajiny voči spojencom v rámci NATO, ako aj posilnenie schopnosti Slovenska v súvislosti s úlohou podpory hostiteľskej krajiny,“ uvádza sa v oficiálnom stanovisku ministerstva obrany.

Európsku iniciatívu odstrašenia prvýkrát predstavil v roku 2016 vtedajší prezident USA Barack Obama na summite NATO vo Varšave. Pomoc ponúkli najmä krajinám takzvaného východného krídla Severoatlantickej aliancie. Iniciatívu podporil aj súčasný prezident USA Donald Trump, ktorý schválil návrh jej rozpočtu na fiškálny rok 2018 pre viaceré členské krajiny NATO. Obdobné ponuky USA okrem Slovenskej republiky, Islandu a Nórska ponúkli aj Maďarsku, Lotyšsku, Estónsku, Rumunsku, Malte, či Luxembursku a Bulharsku. Letisko Sliač bolo už aj v minulosti modernizované s podporou finančných prostriedkov NATO.

Viac k témam: Armáda SR, Donald Trump, Európska iniciatíva odstrašenia (European Deterrence Initiative – EDI), letecká základňa Kuchyňa, letecká základňa Sliač, Ministerstvo obrany SR, NATO, Ozbrojené sily SR, USA
Zdroj: Webnoviny.sk – Slovensko môže od USA získať milióny eur na modernizáciu leteckých základní Sliač a Kuchyňa © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Piešťany sa zatrasú. Od smiechu

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *