Home / SVET / Turecká vláda chce opäť predĺžiť výnimočný stav, ktorý vyhlásila po pokuse o prevrat

Turecká vláda chce opäť predĺžiť výnimočný stav, ktorý vyhlásila po pokuse o prevrat

ANKARA 17. apríla (WebNoviny.sk) – Turecká vláda chce opäť predĺžiť výnimočný stav, ktorý vyhlásila v roku 2016 po neúspešnom pokuse o vojenský prevrat.

Návrh na predĺženie výnimočného stavu o tri mesiace vláda predložila parlamentu v utorok po stretnutí s Národnou bezpečnostnou radou. Predpokladá sa, že parlament bude v tejto veci hlasovať v stredu. Ak ho schváli, bude to už siedme predĺženie výnimočného stavu.

Odporúčame:
Turecko zrejme čakajú predčasné voľby, prechod na prezidentský systém nastane už v auguste

Vláda k predĺženiu výnimočného stavu pristúpila aj napriek výzvam na jeho ukončenie zo strany opozície a medzinárodného spoločenstva. Podľa marcovej správy Organizácie Spojených národov výnimočný stav v Turecku viedol k porušovaniu ľudských práv vrátane svojvoľného zatýkania oponentov, ich prepúšťania z práce, mučenia a zlého zaobchádzania.

Najsilnejšia opozičná strana zase vládu obviňuje zo zneužívania jej výnimočných právomocí na narušenie demokracie a zatýkanie jej kritikov. Podporovatelia opozície v pondelok po celom Turecku usporiadali demonštrácie a požadovali zrušenie výnimočného stavu.

Viac k témam: Turecko
Zdroj: Webnoviny.sk – Turecká vláda chce opäť predĺžiť výnimočný stav, ktorý vyhlásila po pokuse o prevrat © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Poľské úrady zatkli muža, ktorý chcel pomôcť Rusom s atentátom na ukrajinského prezidenta Zelenského

Podozrivý sa podľa prokuratúry usiloval o kontakt s Rusmi priamo zapojenými do vojny na Ukrajine.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *