Home / šport / Tenis / Kaja prevyšuje hráčky vo vytrvalosti a rýchlosti, hovorí o skvelej Schmiedlovej tréner Martinec

Kaja prevyšuje hráčky vo vytrvalosti a rýchlosti, hovorí o skvelej Schmiedlovej tréner Martinec

BRATISLAVA 17. apríla (WebNoviny.sk) – Milan Martinec priviedol Karolínu Schmiedlovú na sklonku sezóny 2015 až na 26. miesto svetového tenisového rebríčka a pred necelým rokom ju zasa začal ťahať z tretej stovky (273.) opäť nahor.

Skúsený tréner tvrdí, že 22-ročná Košičanka tenis hrať nezabudla, len si potrebovala zdvihnúť sebavedomie po dvoch rokoch zväčša tvrdých tenisových pádov. Aktuálne víťazstvo na turnaji WTA v Bogote a návrat do hornej stovky renkingu WTA (84.) ho veľmi potešili.

Odporúčame:
Karolína Schmiedlová vyhrala na turnaji v Bogote trofej v podobe vtáka, cestou prišiel o nohu

„Zlepšila úderovú istotu a okrem dvoch turnajov, ktoré jej nevyšli, oveľa stabilnejšie servuje. Predtým mávala výkyvy. Aj teraz v Bogote mala výpadky pri podaní, ale vo finále to už bolo dobré, vyšlo jej to,“ skonštatoval Milan Martinec v utorok na brífingu s médiami v Bratislave.

Vydržala ťažké zápasy

Vyzerá to tak, ako keby skúsený český tréner šibol čarovným prútikom. Schmiedlová pod vedením jeho nástupcov Jaroslava Levinského a Michala Mertiňáka v rokoch 2016 a 2017 zaznamenala výrazný ústup z pozícií. Nielenže sa vytratila z vrchných poschodí svetového počítačového poradia, ale pomaly nevedela vyhrať zápas na hlavnom okruhu WTA.

Rok a pol od októbra 2016 trvalo, kým dosiahla čo i len jeden zápasový úspech príslušného kalibru. Stratila úderovú istotu a tiež sebavedomie. Čo teda zmenil Martinec, keď sa 1. mája 2017 opäť obnovila jeho spolupráca s talentovanou blondínkou?

Odporúčame:
Schmiedlová zažila výšky aj pády, za týždeň a titul v Bogote je šťastná

„Spolu sme sa vrátili k hre, ktorú produkovala predtým. Kaja prevyšuje hráčky vo vytrvalosti a rýchlosti. Vďaka Lacovi Olaszovi je dobre kondične pripravená. Uplatnila to aj v Bogote, veľa vybehala aj vrátila. Vydržala ťažké zápasy, a to sa hralo vo výške 2600 m, kde sa horšie dýcha najmä v dlhých výmenách. Zvládla to. A čo sa týka celkovej výkonnosti, veľmi ťažko sa to porovnáva s tým, čo bolo dva roky dozadu. Dnes je na okruhu veľa mladých skvelých hráčok, akými sú Kosťuková, Potapovová či Kalinská. Výrazne sa tým zdvihla úroveň menších turnajov,“ skonštatoval Martinec.

Splnený sen na turnaji v Bogote

Počas svojho „druhého funkčného obdobia“ so Schmiedlovou sa Martinec dočkal od svojej zverenky triumfov na 25-tisícových turnajoch ITF na antuke v talianskom Grade aj českých Starých Splavoch. Rovnako ovládla 80-tisícku v americkom Macone s už solídnejším hráčskym obsadením. Aktuálny triumf z 250-tisícovej Bogoty pod hlavičkou WTA je však popri týchto menších turnajoch ako splnený sen.

„Predtým nebola veľmi nervózna, ale v Bogote už áno. Vycítila totiž šancu na dobrý výsledok. Nabádal som ju, nech konečne vyhrá turnaj, kde budem s ňou ja, lebo jej dva tituly na okruhu WTA v Katoviciach a Bukurešti sa zrodili za prítomnosti jej mamy,“ vtipkoval spokojný Martinec.

Odporúčame:
Schmiedlová sa po triumfe v Bogote vyšvihla v rebríčku, svetovou jednotkou stále Halepová

Triumf v Bogote zmenil plány dvojice Martinec – Schmiedlová. Namiesto menších podujatí sa spoločne vychystajú na veľký antukový turnaj do Madridu (5.- 12. 5.), kde sa Karolína predstaví v kvalifikácii. „Potom zrejme pôjdeme do Trnavy a nasledovať bude približne mesiac na tráve. Niečo budeme musieť vymyslieť, aby sa rozohrala pred Wimbledonom,“ poznamenal tréner.

Úplne najbližšie však na staronovú členku elitnej stovky čaká fedcupový súboj v Minsku proti Bieloruskám. Odcestuje tam v stredu a pred víkendovým zápasom play-off o svetovú skupinu 2019 bude mať pomerne málo času na to, aby sa z antuky preorientovala na tvrdý povrch.

„Najmä nech sa nezraní. Na tvrdom povrchu je to úplne iný pohyb ako na antuke. Chvíľu potrvá, kým si zvykne, že sa nemôže šmýkať. Verím, že skúsený kapitán Matej Lipták uvidí, ako na tom Kaja bude. Na tréning pred zápasom bude mať len dva dni,“ dodal Martinec.

Viac k témam: Karolína Schmiedlová, Milan Martinec, tenis
Zdroj: Webnoviny.sk – Kaja prevyšuje hráčky vo vytrvalosti a rýchlosti, hovorí o skvelej Schmiedlovej tréner Martinec © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Na vrchole tenisových rebríčkov nie je nič nové, jednotkami zostali Djokovič a Swiateková

Slovenskou mužskou singlovou jednotkou je naďalej Lukáš Klein, ktorý sa posunul zo 128. na 116. pozíciu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *