Home / EKONOMIKA / Volkswagen v minulom roku rástol, potvrdil pozíciu najväčšieho výrobcu vozidiel na Slovensku

Volkswagen v minulom roku rástol, potvrdil pozíciu najväčšieho výrobcu vozidiel na Slovensku

BRATISLAVA 16. apríla (WebNoviny.sk) – Spoločnosť Volkswagen Slovakia zaznamenala za minulý rok obrat 7,55 mld. eur a zisk pred zdanením 240 mil. eur. Investície spoločnosti predstavovali vlani sumu 368,6 mil. eur, čo v celkovom súčte od vzniku firmy v roku 1991 činí už 4,35 mld. eur. Rozšírením výroby o segment Porsche presiahla rozloha bratislavského závodu 2 milióny metrov štvorcových. Informoval o tom na výročnej tlačovej konferencii predseda predstavenstva Volkswagen Slovakia a člen predstavenstva pre technickú oblasť Ralf Sacht.

Rozšírenie produktového portfólia

Minulý rok sa podľa Sachta vo Volkswagene Slovakia niesol v znamení rastu. Bratislavský závod narástol nielen rozlohou, ale rozrástlo sa aj produktové portfólio a počet zamestnancov dosiahol rekordnú výšku 13 700. Spoločnosť navyše potvrdila pozíciu najväčšieho výrobcu vozidiel aj súkromného zamestnávateľa na Slovensku.

„Po prvý raz v histórii sme v roku 2017 pracovali na nábehoch troch SUV vozidiel pre tri rôzne značky súčasne. Nová generácia Porsche Cayenne sa od jesene vyrába kompletne u nás. Do portfólia sme získali aj úplne nový model Audi Q8 a úspešne sme spúšťali výrobu tretej generácie Volkswagen Touareg,” bilancoval zmeny za minulý rok Ralf Sacht.

Jubilejné vozidlo

Z výrobných liniek bratislavského závodu zišlo v roku 2017 podľa výročnej správy celkovo 361 776 automobilov piatich značiek. V polovici júna vyrobila spoločnosť Volkswagen Slovakia jubilejné päťmiliónte vozidlo v histórii firmy. Približne 57 % vlaňajšej produkcie spoločnosti tvorili SUV modely Volkswagen Touareg, Audi Q7 a Porsche Cayenne.

Odporúčame:
Spoločnosť CMI, ktorú riadi podnikateľ Křetínský, kupuje rozhlasové stanice na Slovensku

Podiel malých mestských vozidiel zo segmentu NSF – Volkswagen up!, Volkswagen e-up!, ŠKODA Citigo a SEAT Mii – mal v produkcii 43-percentné zastúpenie. Zamestnanci Volkswagenu Slovakia vyrobili v Bratislave tiež 281 700 prevodoviek, v Martine 32,8 mil. komponentov a v stupavskom závode 5 600 nástrojov pre výrobu vozidiel.

Najväčší súkromný zamestnávateľ

„V roku 2018 plníme záväzky priviesť úspešne do cieľa Volkswagen Touareg tretej generácie, ktorý sa u nás vyrába už 16 rokov, ako aj úplne nový model Audi Q8. Pri rozhodovaní o nových produktoch chceme byť na tej najlepšej štartovacej pozícii, aby sme vedeli zabezpečiť stabilné pracovné miesta a boli konkurencieschopní,“ ozrejmil výhľady na rok 2018 Ralf Sacht.

Volkswagen Slovakia vyrobil na Slovensku od roku 1991 viac ako 5 miliónov vozidiel. Je najväčším súkromným zamestnávateľom v krajine. Vyrába automobily Volkswagen Touareg, Audi Q7, Porsche Cayenne, Volkswagen up!, Volkswagen e-up!, SEAT Mii, ŠKODA Citigo. Okrem vozidiel produkuje prevodovky, komponenty pre prevodovky, podvozky a motory, ako aj zariadenia používané pri výrobe vozidiel.

Viac k témam: automobilka, automobilový priemysel, Volkswagen Slovakia
Zdroj: Webnoviny.sk – Volkswagen v minulom roku rástol, potvrdil pozíciu najväčšieho výrobcu vozidiel na Slovensku © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Nezamestnanosť sa blíži k rekordne nízkym číslam, druhý mesiac po sebe rástol aj počet zamestnaných cudzincov

Odtok uchádzačov o zamestnanie z evidencie naďalej prevyšuje prítok do evidencie, čo spôsobilo rekordne nízky počet ľudí bez práce.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *