Home / POLITIKA / Pôjde kotlebov Mazúrek do basy?

Pôjde kotlebov Mazúrek do basy?

Peňažný trest päťtisíc eur uložil v pondelok samosudca Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici poslancovi Národnej rady SR za Kotlebovu stranu Milanovi M. Ak Mazúrek peňažný trest nezaplatí, pôjde do basy!

Súd uznal Mazúreka za vinného z prečinu hanobenia národa, rasy a presvedčenia v súbehu s prečinom podnecovanie, hanobenie a vyhrážanie osobám pre ich príslušnosť k niektorej rase, národu, národnosti, farbe pleti a etnickej skupine.

Skutok spáchal ako verejný činiteľ

Poslanec skutok spáchal ako verejný činiteľ vo vysielaní Rádia Frontinus v októbri minulého roku. Verdikt súdu nie je právoplatný, prokurátor sa odvolal voči trestu a obvinený voči rozsudku ako celku. Rozsudok je identický s trestným rozkazom, ktorým sudca rozhodol v decembri minulého roku.

Poslanec Milan M. vystupoval v Rádiu ako poslanec Národnej rady Slovenskej republiky a ako člen Výboru pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť NR SR za politickú stranu Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko.

Okrem iného uviedol výroky, ktoré v kontexte celého vystúpenia v rozhlasovej relácii spĺňajú definičné znaky znevažujúcich prejavov z hľadiska príslušnosti ku konkrétnemu – rómskemu etniku, majú rasistický charakter a z ich obsahu vyplýva zámer vyvolať nenávisť voči príslušníkom tejto etnickej skupiny.

Svoje výroky adresoval neprispôsobivým

Tvrdil napríklad, že „150 miliónov eur sa použije iba na domy z týchto cigánskych osád, ľudí, ktorí pre náš národ, pre náš štátny rozpočet, pre našu kultúru neurobili nič, práve naopak, rozhodli sa žiť týmto asociálnym spôsobom života a vyciciavať náš sociálny systém“.

Poslanec v záverečnej reči vyzval médiá, aby nedovolili návrat totality. Vyhlásil, že medzi Rómami má kamarátov a svoje výroky o zneužívaní sociálneho systému na Slovensku adresoval všetkým neprispôsobivým.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Váľaju sa ako prasce v miliónoch od štátu ale ako a na čo ich míňajú ?

Ktorí politici berú milióny na svoje strany ale nedali na pamätník okupácie 21. augusta 1968 …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *