Home / SLOVENSKO / Krásna aj užitočná. Poznáte výhody zelenej strechy?

Krásna aj užitočná. Poznáte výhody zelenej strechy?

BRATISLAVA 16. apríla 2018 – Nie každý pohľad na panorámu mesta je príjemný. Najmä pre tých, ktorí majú oveľa radšej zeleň a prírodu než betón a sklo. Moderné riešenia nám však umožňujú premeniť aj priestor, akým je plochá strecha na zelenú oázu a tým aj z betónovej džungle urobiť džungľu skutočnú.

Vegetačné strechy nie sú až takou úplnou novinkou, no v súčasnosti sú čoraz vyhľadávanejšími riešeniami, keďže vracajú do miest zeleň a kompenzujú zabratie pôdy veľkoplošnou výstavbou. To, prečo je dôležité mať v meste veľa zelene je asi každému jasné, nielenže pohľad na vegetáciu poteší naše oči, ale majú aj pozitívne psychologické účinky, keďže sú príjemným priestorom pre relaxáciu, výrazne znižujú napätie a stres.

Zelené oázy plné výhod

Zelené strechy sú nielen pekné, ale aj užitočné. Vegetačné súvrstvia priespievajú k tepelnej stabilite budov, dokážu znížiť tepelné straty, chránia nosnú konštrukciu a fungujú ako hydroizolácie pred UV žiarením. Strešná zeleň tiež znižuje odtok zrážkovej vody do kanalizačnej siete, umožňujú akumulovať dažďovú vodu a následne uvoľňovať vlhkosť do prostredia, čím prináša ešte jeden obrovský benefit, akým je zmenšenie prehrievania vzduchu v mestách.

V súčasnosti sú vegetačné strechy súčasťou rôznych typov budov – rodinných domov, poschodových bytoviek, obchodných domov, ale aj biznis centier a iných administratívnych budov. Zatiaľ čo v kancelárskych budovách sú zelené strechy väčšinou miestom oddychu, u stavieb na bývanie môžu slúžiť dokonca aj ako malá úžitková záhradka.

Od starovekých stavieb až po moderné mrakodrapy

Vegetačné strechy pritom nie sú žiadnou novinkou. Už v staroveku, napríklad v Mezopotámii, sa strechy domov využívali na pestovanie užitočných rastlín. Zelené strechy mali napríklad vikingské obydlia alebo farmárske usadlosti v Nórsku v 18. storočí. Moderné zelené strechy však majú svoj pôvod v Nemecku v 60. rokoch, kde je momentálne až 10% všetkých striech zelených. Odtiaľ sa trend rozšíril do celého sveta.

Príklady krásnych zelených striech moderných budov, rozhodne nie je ťažké nájsť, a to ani v tých najväčších mestách. Ako príklad môžeme uviesť strechu obchodu s outdoorovým oblečením a vybavením v kanadskom Toronte. Zaujímavo je riešená strecha budovy v Buschwick Inlet parku v Brooklyne, časti betónovej džungle, akou je New York. Zelené strechy majú napríklad aj budovy aktuálneho sídla spoločnosti Facebook.

Na Slovensku ich je čoraz viac

Zelené strechy pokrývajúce polyfunkčné budovy, nákupné centrá či biznis budovy, nie sú ojedinelé ani u nás. Strechu pripomínajúcu upravený park má napríklad nákupné centrum Central v hlavnom meste alebo polyfunkčný objekt Rozadol v bratislavskej Ružovej doline. Zeleň s rozlohou dvoch futbalových ihrísk by sa mala ocitnúť aj na streche novej autobusovej stanice Nivy, ktorá sa práve stavia.

Hoci sme v porovnaní so svetom stále trochu pozadu, čoraz viac architektov aj majiteľov domov na Slovensku sa púšťa do projektov rodinných domov s vegetačnými strechami. Jedným z nich je drevodom v Rusovciach, ktorý vznikol na pozemku niekdajšej záhrady. Keďže pozemok nie je príliš veľkorysý, zelená strecha nahrádza záhradu a zároveň chráni dom pred prehrievaním.

Na streche vyrastie takmer všetko

Ani vegetačné strechy nie sú všetky rovnaké, ale existuje niekoľko druhov, a to podľa toho, aké rastliny na nich rastú. Najčastejším typom sú strechy s nenáročnou nízkou vegetáciou, teda s extenzívnou zeleňou. Pomerne bežné sú aj strechy s polointenzívnou zeleňou, najkomplikovanejšia a najnákladnejšia je strecha s intenzívnou zeleňou, ktorá poskytuje priestor pre takmer neobmedzenú škálu rastlín.

Ak si myslíte, že vytvoriť vegetačnú strechu v rámci rodinného domu je hotová veda, vedzte, že vďaka dnešným moderným postupom a technológiám tomu tak už vôbec nie je. Dokonca so zelenou strechou nemusíte rátať už pri projektovaní nového rodinného domu, ale môže vzniknúť aj vďaka rekonštrukcii. Ako na to?

Moderná zelená strecha nie je veda

Dôležitým štádiom prerábky klasickej plochej strechy na vegetačnú je príprava podkladu. Je nutné zabezpečiť hydroizoláciu s odolnosťou voči prerastaniu korienkov v podobe protikoreňovej fólie. Dopredu si však musíte premyslieť, aké rastliny budete na streche pestovať. Pokiaľ pôjde o druhy s tuhšími koreňmi, je nutné použiť silnejšiu fóliu alebo dokonca dvojitú ochranu.

Po položení podkladovej vrstvy prichádza na rad odvodňovacia a odkvapkávacia vrstva. V prípade jednovrstvových vegetačných systémov sú drenážne a vegetačné vrstvy zjednotené a sú zložené zo substrátu alebo panelov s priepustnosťou nad 60 milimetrov za minútu. Pri viacvrstvových systémoch je možné doplniť odkvapovú vrstvu obrátenou nopovou fóliou alebo priestorovými slučkovými rohožami.

Tretiu vrstvu tvoria samotné vegetačné panely. Táto vrstva slúži aj ako akumulačná vrstva vody. Ideálne je kombinovanie Cultilene dosiek s  odvodňovacími hydroakumulačnými schopnosťami.

Sadenie rastlín na vegetačnú strechu má tiež isté pravidlá. Rastliny sadíme aj s koreňovým obalom, ktorý vkladáme do pripravených otvorov v doskách. Pri osadzovaní rastlín dávame rastlinám výživu pomocou tabliet alebo granúl s postupným uvoľňovaním živín. Pre väčšie strechy je možné použiť metódu hydroosevu do povrchovej vrstvy zeminy.

Na záver je nutné vykonať povrchové úpravy. Malé strechy stačí zasypať tenšou vrstvou zeminy a kôry a doplniť štrkom. Pri väčších strechách alebo strechách, ktoré musia odolávať silnému vetru, je potrebné zafixovať vrchnú vrstvu stabilizačnými sieťovými prvkami.

Hoci vyzerá projekt zelenej strechy na prvý pohľad neuskutočniteľne, vidíte, že to vôbec nie je také náročné. Stále však treba myslieť na to, že každý projekt vzniká v špecifických podmienkach. Všetko závisí od veľkosti plochy, sklonu strechy, ale aj klimatických podmienok, preto je pri realizácii najlepšie osloviť odborníkov. Tí vám dokážu pomôcť s voľbou jednotlivých materiálov, pokladaním vrstiev aj výberom vhodnej vegetácie.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

„Verejne aktívni veriaci občania“ spísali výzvu na podporu Korčoka, podpísali ju aj niektorí politici

Deklarujú, že Korčok nie je pre veriacich žiadnym strašiakom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *