Home / EKONOMIKA / Kraje by mali podľa Pellegriniho využiť eurofondy na opravy ciest, podľa Luntera nebudú stačiť

Kraje by mali podľa Pellegriniho využiť eurofondy na opravy ciest, podľa Luntera nebudú stačiť

BANSKÁ BYSTRICA 16. apríla (WebNoviny.sk) – O konštruktívny dialóg s vládou sa chcú naďalej snažiť predstavitelia iniciatívy Cesty pre Slovensko, ktorá žiada riešiť opravy ciest druhej a tretej triedy na Slovensku.

Banskobystrický krajský poslanec Ondrej Lunter tak reagoval na vyjadrenia premiéra Petra Pellegriniho v diskusnej relácii televízie TA3 v nedeľu 15. apríla. Premiér odkázal predsedom krajských samospráv, aby najskôr efektívne minuli 255 miliónov eur z európskych peňazí.

Na opravy ciest nebudú eurofondy stačiť

„Banskobystrický kraj má k dispozícii 41 miliónov a nemá hotový ani jeden projekt. Ani v jednom kraji nie je ukončené verejné obstarávanie. Odkazujem našim županom, máte k dispozícii 255 miliónov eur, najprv ukážte, ako ich viete efektívne minúť a potom si sadneme za stôl a budeme hovoriť, koľko vám ako vláda ešte dáme,“ uviedol Pellegrini. Lunter však vysvetľuje, že rozpočty krajov v kombinácii s eurofondami na opravy všetkých havarijných úsekov nebudú postačovať.

Odporúčame:
V otázke migrácie príde Slovensko s vlastnými návrhmi, prisľúbil premiér Pellegrini

„Je skrátka fakt, že ani prostriedky krajov, ani prostriedky z eurofondov na dobehnutie tohto obrovského technologického dlhu nepostačia. Prostriedky z eurofondov sú určené na väčšie modernizácie ciest, ktoré spĺňajú presné podmienky operačného programu. Len časť ciest II. a III. triedy však tieto podmienky plní a k dispozícii je len obmedzené množstvo financií,“ uviedol Lunter.

Infraštruktúra ako národná priorita

Ako ďalej uviedol poslanec BBSK, požadovaných 320 miliónov eur na tri roky je určených pre tie cesty, ktoré opraviť z fondových prostriedkov jednoducho nie je možné. Ani keby všetky kraje vyčerpali alokované zdroje hneď zajtra, väčšina poškodených ciest stále ostane v nevyhovujúcom a havarijnom stave. Podľa Luntera sa kritický stav infraštruktúry regiónov Slovenska musí stať národnou prioritou.

„Bol by som nerád, keby sa naša iniciatíva skončila zbytočnou mediálnou prestrelkou. Pána premiéra oslovím ešte raz a verím, že nájdeme spoločnú reč – a hlavne spoločné skutky v prospech ľudí žijúcich v regiónoch našej krajiny,“ dodal Lunter.

Odporúčame:
Predsedom Združenia samosprávnych krajov sa stal Viskupič, iniciuje stretnutie s Lubyovou

Kritický stav ciest druhej a tretej triedy na Slovensku podnietil primátorov a poslancov krajských zastupiteľstiev spojiť sa v rámci iniciatívy Cesty pre Slovensko. Vo svojej výzve a liste adresovanom predsedovi vlády žiadali vyčlenenie 320 miliónov eur na cesty druhej a tretej triedy. Spolu s prostriedkami z krajských rozpočtov a Európskej únie by tak podľa iniciatívy mohli byť v krátkom čase opravené všetky regionálne cesty v havarijnom stave.

Viac k témam: doprava, eurofondy, Európska únia, Ján Lunter, Ondrej Lunter, Peter Pellegrini
Zdroj: Webnoviny.sk – Kraje by mali podľa Pellegriniho využiť eurofondy na opravy ciest, podľa Luntera nebudú stačiť © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Prijímanie vysokokvalifikovaných zamestnancov z cudziny sa zjednoduší, vychádza to z novely zákona

Novela zákona o pobyte cudzincov sa posúva do druhého čítania.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *