Home / EKONOMIKA / Trump zmenil postoj k Transpacifickému partnerstvu, žiada však lepšiu dohodu pre USA

Trump zmenil postoj k Transpacifickému partnerstvu, žiada však lepšiu dohodu pre USA

WASHINGTON 13. apríla (WebNoviny.sk) – Americký prezident Donald Trump prekvapujúco zmenil postoj k obchodnej dohode Transpacifické partnerstvo (TPP) a požiadal amerických obchodných predstaviteľov, aby preskúmali možnosť opätovného pripojenia sa USA k tejto dohode o voľnom obchode. USA z vyjednávaní o dohode odišli počas prvých dní Trumpa v úrade.

„Vlani prezident dodržal sľub o odchode z TPP, o ktorej vyjednávala Obamova administratíva, pretože dohoda bola neférová voči amerických pracovníkom a farmárom,“ uviedol Biely dom vo vyhlásení.

Trump však poveril splnomocnenca USA pre obchod Roberta Lighthizera a svojho nového hlavného ekonomického poradcu Larryho Kudlowa, aby „opäť preskúmali, či sa dá alebo nedá vyrokovať lepšia dohoda“.

Odporúčame:
Prezident Trump plánuje konzultovať so spojencami možný útok v Sýrii

Japonsko na Trumpovu žiadosť zareagovalo opatrne. Vládny hovorca Jošihide Suga povedal, že Japonsko žiadosť víta, ak to znamená, že Trump uznáva význam paktu. Dodal však, že bude náročné opätovne prerokovať iba časť TPP.

„Ak Trumpova administratíva nepredloží príliš veľa požiadaviek, je pravdepodobné, že ostatní členovia TPP rozpoznajú hodnotu návratu USA,“ konštatoval Eswar Prasad, profesor obchodnej politiky na Cornell University.

Viac k témam: Donald Trump, Japonsko, Transpacifické partnerstvo, USA
Zdroj: Webnoviny.sk – Trump zmenil postoj k Transpacifickému partnerstvu, žiada však lepšiu dohodu pre USA © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Novela zákonníka práce zavedie povinnosť dodávateľovi služieb vyplatiť mzdu zamestnancovi, ktorému ju nevyplatil zamestnávateľ

Novelu v stredu schvália vláda na svojom výjazdovom rokovaní v Galante.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *