Home / EKONOMIKA / Daň z emisných kvót mala vykryť stratu z vlády Fica, podľa súdu nebola v súlade so smernicami EÚ

Daň z emisných kvót mala vykryť stratu z vlády Fica, podľa súdu nebola v súlade so smernicami EÚ

BRATISLAVA 12. apríla (WebNoviny.sk) – Zavedenie 80-percentnej dane z emisných kvót, ktorá sa na Slovensku uplatňovala v rokoch 2011 a 2012, nebolo v súlade s európskou smernicou. Skonštatoval to Súdny dvor Európskej únie.

„Predmetná daň nerešpektuje zásadu bezodplatného prideľovania emisných kvót skleníkových plynov, a preto ohrozuje cieľ smernice,“ skonštatoval súdny dvor, podľa ktorého členské štáty síce sú oprávnené prijať daňové opatrenia v súlade s využitím emisných kvót, avšak tieto opatrenia nesmú ohroziť cieľ smernice.

Na súdy sa pre uplatnenie tejto dane obrátila spoločnosť PPC Energy. Krajský súd v Bratislave konajúci vo veci položil súdnemu dvoru otázku, či smernica bráni takejto dani.

Menšie emisie bez ohrozenia konkurencie

Súdny dvor pripomína, že cieľom smernice je poskytnúť podnikom podliehajúcim systému obchodovania s kvótami možnosť znížiť emisie skleníkových plynov takým spôsobom, aby sa nenarušila ich konkurencieschopnosť. V tomto kontexte smernica stanovuje, že v období 2008 až 2012 členské štáty mali prideľovať najmenej 90 % kvót bezodplatne.

Odporúčame:
Najvyšší súd zamietol sťažnosť voči väzbe Antonina V., na ktorého bol vydaný európsky zatykač

Súdny dvor zdôrazňuje, že hospodárska hodnota kvót predstavuje základný kameň systému obchodovania s emisnými kvótami skleníkových plynov, keďže perspektíva predaja nevyužitých kvót vedie hospodárske subjekty k investovaniu do opatrení na zníženie ich emisií.

„Pre riadne fungovanie tohto systému je preto podstatné, aby daň vyberaná členským štátom nespôsobila stratu tejto hospodárskej hodnoty. Keďže sporná daň oberá podniky o takmer celú hospodársku hodnotu kvót, tieto podniky strácajú všetky stimuly podporovať znižovanie ich emisií skleníkových plynov,“ informuje Súdny dvor Európskej únie.

Prostriedky mali vykryť stratu Ficovej vlády

Zavedenie dane z emisných kvót presadilo ministerstvo financií v závere roka 2010, a to s cieľom získať do štátneho rozpočtu prostriedky, ktoré by aspoň sčasti vykryli stratu spôsobenú prvou vládou Roberta Fica.

Tá totiž podľa bývalého ministra financií Ivana Mikloša nekonala pri prideľovaní emisných kvót v roku 2007 v súlade s verejným záujmom, ale v záujme firiem. Predmetom dane boli zapísané emisné kvóty v rokoch 2011 a 2012, pričom výnosy firiem z predaja emisných kvót sú zdanené 80-percentnou sadzbou dane.

Viac k témam: daň z emisných kvót, ESD Európsky súdny dvor, Robert Fico
Zdroj: Webnoviny.sk – Daň z emisných kvót mala vykryť stratu z vlády Fica, podľa súdu nebola v súlade so smernicami EÚ © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Novela zákonníka práce zavedie povinnosť dodávateľovi služieb vyplatiť mzdu zamestnancovi, ktorému ju nevyplatil zamestnávateľ

Novelu v stredu schvália vláda na svojom výjazdovom rokovaní v Galante.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *