Home / SVET / Maďarský magazín zverejnil mená „Sorosových služobníkov“, niekoľko ľudí v zozname už nežije

Maďarský magazín zverejnil mená „Sorosových služobníkov“, niekoľko ľudí v zozname už nežije

BUDAPEŠŤ 12. apríla (WebNoviny.sk) – Maďarský provládny týždenník Figyelö (Pozorovateľ) zverejnil vo svojom najnovšom čísle zoznam 200 ľudí, ktorých označuje za „služobníkov“ amerického finančníka Georgea Sorosa. Ten je už niekoľko rokov v Maďarsku nepriateľom číslo jeden a maďarský premiér Viktor Orbán o ňom okrem iného tvrdí, že do krajiny „dováža“ prisťahovalcov.

Medzi dvoma stovkami ľudí, ktorých mená sú na zozname, sa objavili predstavitelia maďarských pobočiek mimovládnych organizácií ako Amnesty International či Transparency International, profesori zo Sorosom financovanej budapeštianskej Stredoeurópskej univerzity, či opoziční novinári. Ako informuje agentúra Associated Press, na zozname je aj viacero ľudí, ktorí už nežijú.

Rešpektované periodikum pre ekonomiku

Týždenník Figyelö bol ešte pred niekoľkými rokmi rešpektovaným periodikom zameraným predovšetkým na ekonomiku, v roku 2016 ho však kúpil podnikateľ spriaznený s premiérom a časopis sa tak stal ďalšou hlásnou trúbou Orbánovho režimu.

O „armáde Sorosových služobníkov“ hovoril ako prvý už v marci samotný Orbán. V rámci predvolebného rozhlasového vystúpenia vyhlásil, že maďarská vláda má k dispozícii menný zoznam takmer dvoch tisícok členov tohto údajného zoskupenia. „Vieme presne, kto títo ľudia sú, poznáme ich mená, a vieme aj to, ako a prečo pracujú na tom, aby Maďarsko transformovali na krajinu imigrantov,“ vyhlásil Orbán.

Hlavná téma Orbánovej kampane

Boj proti Sorosovi bol hlavnou témou Orbánovej predvolebnej kampane, jeho strana Fidesz, ktorá vo voľbách nakoniec vysoko zvíťazila, oblepila celú krajinu billboardmi a plagátmi s usmievajúcim sa Sorosom a titulkom „Nedovoľme Sorosovi, aby sa smial naposledy!“ Na mnohých billboardoch sa vzápätí objavili nápisy ako „hnusný Žid“.

Soros, 87-ročný americký finančník a filantrop s maďarskými koreňmi, sa stáva čoraz častejším terčom nacionalistických politikov a ich priaznivcov po celom svete. Tŕňom v oku je im predovšetkým jeho podpora liberalizmu, menšín, utečencov a ľudských práv. Priaznivci konšpiračných teórií ho radi vykresľujú aj ako súčasť finančnej elity, ktorá podľa nich ovláda svet.

Viac k témam: Amnesty International, George Soros, Maďarsko
Zdroj: Webnoviny.sk – Maďarský magazín zverejnil mená „Sorosových služobníkov“, niekoľko ľudí v zozname už nežije © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pri okupovanom Kryme sa do mora zrútila ruská stíhačka Su-27, mohli si ju zostreliť sami Rusi

Miestne telegramové kanály zverejnili videozáznam horiaceho lietadla.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *