Home / SVET / Video: Kalifornia pošle na hranicu s Mexikom stovky vojakov, ich cieľom nebudú ilegálni migranti

Video: Kalifornia pošle na hranicu s Mexikom stovky vojakov, ich cieľom nebudú ilegálni migranti

SACRAMENTO 12. apríla (WebNoviny.sk) – Kalifornia sa pridala k ďalším štátom na juhu USA a vyšle na svoju hranicu s Mexikom Národnú gardu. V stredu o tom po týždni mlčania informoval guvernér Jerry Brown, ktorý však odmietol tvrdenia Bieleho domu o kríze na hranici a trval na tom, že vojaci tam nebudú pôsobiť v súvislosti s ilegálnym prisťahovalectvom.

Demokratický politik súhlasil s účasťou na pláne amerického prezidenta Donalda Trumpa nasadiť v pohraničí ozbrojené sily s tým, že Národná garda v Kalifornii nasadí 400 príslušníkov, ale nie všetci budú na hranici.

Boj proti nadnárodným zločineckým gangom

Brown predstavil svoje rozhodnutie ako vítanú infúziu federálnej podpory v boji proti nadnárodným zločineckým gangom a pašerákom drog a zbraní. „Boje s týmito kriminálnymi hrozbami sú prioritou pre všetkých Američanov – Republikánov i Demokratov,“ uviedol guvernér v liste ministrovi obrany Jamesovi Mattisovi a ministerke pre vnútornú bezpečnosť Kirstjen Nielsenovej.

Odporúčame:
Trump nasadí Národnú gardu k hranici s Mexikom, krajina sa v reakcii dožaduje rešpektu

V dohode s federálnou vládou zdôraznil podpornú rolu Národnej gardy na hranici a otvorene zakázal podporu činnosti súvisiacej s ilegálnym prisťahovalectvom alebo účasť na budovaní hraničných bariér.

Biely dom Brownovo rozhodnutie privítal bez komentárov týkajúcich sa otázky prisťahovalectva. „Sme potešení, že kalifornský guvernér Jerry Brown spolupracuje s administratívou a vyslal príslušníkov Národnej gardy, aby pomohli zabezpečiť južnú hranicu,“ vyjadrila sa hovorkyňa Sarah Huckabee Sanders.

Reakcia kalifornských politikov či podporných organizácií zameraných na prisťahovalectvo bola menšia, hoci niektorí sa k rozhodnutiu guvernéra stavali skepticky. Pedro Rios z americko-mexického pohraničného programu organizácie American Friends Service Committee napríklad spochybnil rozhodnutie s tým, že ak nesúhlasí s účasťou Národnej gardy na boji proti ilegálnemu prisťahovalectvu, na čo ju tam posiela.

Trump chce poslať na hranicu tisícky vojakov

V kalifornskom pohraničí už pôsobí Národná garda v rámci už existujúceho programu na boj proti nadnárodnému zločinu, pašeráctvu a obchodu s ľuďmi. V programe je zapojených zhruba 250 jej príslušníkov, z toho 55 na hranici. Nový kontingent príslušníkov Národnej gardy môže Kalifornia nasadiť na hranici, na pobreží či na iných miestach v štáte.

Vyhlášku o nasadení Národnej gardy na hraniciach v podpore boja proti pašovaniu drog a ilegálnemu prisťahovalectvu podpísal Trump minulý týždeň. Ako uviedol, chcel by tam vyslať 2 000 až 4 000 jej príslušníkov. Podľa federálneho zákona ich budú kontrolovať guvernéri štátov, v ktorých sú nasadení.

Odporúčame:
Trump chce dať hranicu s Mexikom strážiť armáde, federálne zákony to však zakazujú

Trump sa už predtým vyjadril, že chce na hraniciach využiť ozbrojené sily dovtedy, kým postaví plánovaný múr. Pentagon minulý týždeň informoval, že Národná garda nebude pôsobiť v oblasti presadzovania práva a nedostane sa do interakcie s osobami, ktoré zadržia pohraničníci, bez jeho povolenia.

Príslušníkov Národnej gardy na hranicu vyšlú okrem Kalifornie aj Arizona, Texas a Nové Mexiko. Texaský guvernér Greg Abbott napríklad Trumpov plán prijal ešte v ten deň ako ho oznámil, pričom sľúbil, že na hranicu vyšlú tisíc vojakov.

Viac k témam: Donald Trump, Kalifornia, Mexiko, Národná garda USA, USA
Zdroj: Webnoviny.sk – Video: Kalifornia pošle na hranicu s Mexikom stovky vojakov, ich cieľom nebudú ilegálni migranti © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pri okupovanom Kryme sa do mora zrútila ruská stíhačka Su-27, mohli si ju zostreliť sami Rusi

Miestne telegramové kanály zverejnili videozáznam horiaceho lietadla.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *