Home / šport / Ostatné športy / Aktualizované: Kuzminová opäť kráľovnou biatlonu, má za sebou životnú sezónu

Aktualizované: Kuzminová opäť kráľovnou biatlonu, má za sebou životnú sezónu

aktualizované 10. apríla 18:43

BANSKÁ BYSTRICA 10. apríla (WebNoviny.sk) – Trojnásobná olympijská víťazka Anastasia Kuzminová (VŠC Dukla Banská Bystrica) sa po siedmy raz stala Kráľovnou biatlonovej stopy na Slovensku. Slávnostné vyhlásenie výsledkov bilančnej aktivity z agendy Slovenského zväzu biatlonu (SZB) sa konalo v utorok v Robotníckom dome v Banskej Bystrici.

Veľký glóbus jej ušiel len o chlp

Zatiaľ čo v predchádzajúcich dvoch rokoch sa pomyselné žezlo biatlonovej kráľovnej presunulo k Paulíne Fialkovej, teraz sa opäť dostalo do rúk Kuzminovej. A o víťazke tentoraz nebolo pochýb.

Tridsaťtriročná rodáčka z ruského Ťumeňa Kuzminová má za sebou životnú sezónu. Vo Svetovom pohári sa päťkrát postavila na najvyšší stupienok pre víťazky a štyri razy radostne mávala z druhého miesta. Len tesne jej ušiel veľký glóbus za celkový triumf vo Svetovom pohári, ale privlastnila si malé glóbusy za hodnotenie rýchlostných a stíhacích pretekov.

Svoju vizitku biatlonovej výnimočnosti zvýraznila zlatom a dvoma striebrami na zimných olympijských hrách v Pjongčangu. Pod piatimi kruhmi v Kórejskej republike sa Kuzminová s medailovou štatistikou 1-2-0 celkovo dostala na hodnoty 3-3-0 a zaradila sa medzi legendy tohto športu.

Materstvo ju neoslabilo

„Som rada, že kráľovská koruna patrí opäť mne. Je vzácne a nečakané, že sa mi podarilo dostať sa po druhom materstve tak rýchlo na vrchol. Ďakujem každému, kto bol v tejto výnimočnej sezóne pri mne. Bola dlhá a pre celý Slovenský zväz biatlonu úspešná. Hlavné ciele sme splnili a čo je dôležité, potešili sme aj fanúšikov a nadšencov biatlonu,“ uviedla na tlačovej konferencii v Banskej Bystrici Anastasia Kuzminová.

Práve v spomenutom meste žijúca rodáčka z ruského Ťumeňa sa aktuálne vo svojich 33 rokoch rozhoduje, či bude pokračovať v športovej kariére. „Som v biatlone už od roku 1998, čiže 20 rokov. Tento šport je veľkou súčasťou môjho života. Táto sezóna bola pre mňa najvýraznejšia a najvýznamnejšia. Nečakala som, že ešte môžem nazbierať toľko skúseností a zážitkov. Je viac dôvodov, prečo by som mohla skončiť, a viac dôvodov, prečo by som mohla pokračovať. Predovšetkým som však nezískala odpor voči súťaženiu.

Odporúčame:
Kuzminová si po vydarenej sezóne potrebuje oddýchnuť, o svojej budúcnosti sa bude baviť neskôr

Biatlon ma stále baví, takže ďalší program bude spätý s ním. Chcem však viac času tráviť doma a pripravovať sa v domácich podmienkach, byť súčasťou spoločného slovenského tímu na medzinárodných sústredeniach. Cítim, že je vo mne stále sila i forma – neodišla. Základ mám, tak to skúsim využiť. Rada by som bola nápomocná ženskému i mužskému tímu tak, aby sme sa všetci zlepšili,“ povedala Kuzminová, ktorá nadobudla chuť predĺžiť si kariéru na poslednom kilometri pretekov s hromadným štartom

v rodnom Ťumeni na úplný záver Svetového pohára 2017/2018. Prišla v nich o celkové prvenstvo a veľký krištáľový glóbus…

Chce skúsenosti ďalej odovzdávať

„Vzhľadom na to, čo sa stalo, by bolo chybou teraz všetko uzavrieť. Mám potrebu svoje skúsenosti odovzdať tak, aby sa nestratili. Prišla som na veľa vecí s trénerom – manželom Danielom a fyzioterapeutom, čo a ako sa správne robí. Vidím priestor na zlepšenie a to ma nepustí,“ dodala Športovkyňa roka 2010 a 2014 v SR Kuzminová.

V Banskej Bystrici v utorok odovzdali aj ďalšie špeciálne ocenenia. To za zimnú sezónu 2017/2018 sa ušlo ženskej štafete v zložení Paulína Fialková, Anastasia Kuzminová, Ivona Fialková, Terézia Poliaková za piate miesto na ZOH v Pjongčangu a tiež Paulíne Fialkovej za rovnako 5. priečku vo vytrvalostných pretekoch na ZOH v Pjongčangu.

„Môžem povedať, že uplynulá sezóna bola úspešná a najmä úspešnejšia ako predchádzajúca. Získala som množstvo pozitívnych i negatívnych zážitkov, ktoré ma určite obohatili. Pódium bolo mojím snom a cieľom. Mrzí ma, že sa mi ho nepodarilo dosiahnuť už pred olympiádou, aby som na ňu išla s pocitom, že sa to dá. V Pjongčangu pod piatimi kruhmi ma delil od stupňov iba krôčik. Následný už pódiový úspech vo Svetovom pohári ma motivuje, aby som napredovala a dosiahla ešte lepšie výsledky,“ prezradila Paulína Fialková.

V podobnom duchu sa vyjadrila jej sestra Ivona: „Sezóna bola dlhá až nekonečná, no úspešná. Dala mi veľa. Posunula som sa dopredu, dostala som sa do masového štartu, čo bol môj cieľ. Začala som si plniť sny. Deviate miesto vo Svetovom pohári znamenal prienik do elity. Dokázalo som si, že viem streliť dve nuly v rýchlostných pretekoch a pohybovať sa medzi pretekárkami na špici i po bežeckej stránke. Chcem stúpať vyššie, no uvedomujem si, že mám pred sebou stále dlhú cestu.“

K piatemu miestu ženskej štafety na ZOH 2018 pomohla svojím dielom i Terézia Poliaková. Sezónu napriek tomu nehodnotila pozitívne: „Plánujem a očakávam zlepšenie. Sezóna nebola vydarená. Vždy som vedela dobre strieľať, ale tento rok ma zrádzala práve streľba. Musím si dať hlavu do poriadku, upokojiť sa. Čím viac človek tlačí, tým je to horšie. Mám na iné výsledky. Budem sa to snažiť ukázať už v nasledujúcej sezóne.“

Ocenenie za letnú sezónu 2017/2018 získali miešaná štafeta v zložení Paulína Fialková, Ivona Fialková, Tomáš Hasilla, Matej Kazár za druhé miesto na majstrovstvách sveta v biatlone na kolieskových lyžiach v ruskom Čajkovskom. Rovnaké ocenenie prevzali aj Paulína Fialková za druhé a Tomáš Hasilla za tretie miesto v rýchlostných pretekoch v Čajkovskom.

Špeciálne poďakovanie vyslovili realizačnému tímu slovenskej reprezentácie za úspechy počas celej sezóny. Tvoria ho Daniel Kuzmin (tréner Anastasie Kuzminovej), Anna Murínová (trénerka reprezentácie žien), Milan Gašperčík (tréner reprezentácie mužov), Dušan Otčenáš (hlavný servisman), Denis Freundenfeld (fyzioterapeut), Ernest Caban a Vladimír Vachalík (lekári).

Najlepším mládežníkom slovenského biatlonu v práve skončenej sezóne sa stal Tomáš Sklenárik (ŠK Železiarne Podbrezová), ktorý sa stal víťazom Viessmann pohára v kategórii 18-19-ročných.

Viac k témam: Anastasia Kuzminová, biatlon, slovenský zväz biatlonu
Zdroj: Webnoviny.sk – Aktualizované: Kuzminová opäť kráľovnou biatlonu, má za sebou životnú sezónu © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Mikaela Shiffrinová sa na svahy vrátila vo veľkom štýle, vyhrala slalom v Aare a spečatila zisk malého glóbusu

Predchádzajúce týždne vynechala pre problémy s kolenom, ktoré si poranila ešte v januári pri páde v talianskej Cortine d'Ampezzo.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *