Home / EKONOMIKA / Čína podala sťažnosť na Spojené štáty, dôvodom sú vyššie clá na produkty z ocele a hliníka

Čína podala sťažnosť na Spojené štáty, dôvodom sú vyššie clá na produkty z ocele a hliníka

ŽENEVA 10. apríla (WebNoviny.sk) – Čína v utorok podala Svetovej obchodnej organizácii (WTO) sťažnosť na USA. Príčinou sú americká clá na dovoz čínskych výrobkov z ocele a hliníka. Organizáciu so sídlom v Ženeva Čína vyzvala na začatie konzultácii s USA s cieľom urovnať spor.

Ak krajiny nenájdu riešenie v lehote 60 dní, mohol by nasledovať ďalší krok, v ktorom Peking požiada panel expertov WTO o vydanie rozhodnutia. Čína tvrdí, že nové americké clá na produkty z ocele a hliníka porušujú pravidlá medzinárodného obchodu.

Odporúčame:
Čína sľubuje zníženie ciel na dovoz áut, podľa analytikov predchádza sporu so Spojenými štátmi

Zavedenie 25-percentného cla na dovoz ocele a 10-percentného cla na dovoz hliníka do USA nadobudlo účinnosť minulý mesiac. Administratíva prezidenta Donalda Trumpa na poslednú chvíľu oznámila, že členské štáty Európskej únie a šesť ďalších krajín dostali z ciel výnimku, ktorá platí do 1. mája.

Jej prípadné predĺženie má byť predmetom pokračujúcich rokovaní. Okrem EÚ dostali výnimku aj Kanada, Mexiko, Austrália, Argentína, Brazília a Južná Kórea.

Viac k témam: Čína, clo, hliník, oceľ, USA
Zdroj: Webnoviny.sk – Čína podala sťažnosť na Spojené štáty, dôvodom sú vyššie clá na produkty z ocele a hliníka © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Novela zákonníka práce zavedie povinnosť dodávateľovi služieb vyplatiť mzdu zamestnancovi, ktorému ju nevyplatil zamestnávateľ

Novelu v stredu schvália vláda na svojom výjazdovom rokovaní v Galante.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *