Home / SVET / Odsúdený Lula da Silva má silnú podporu ľudí, o možnosti jeho kandidatúry rozhodne najvyšší súd

Odsúdený Lula da Silva má silnú podporu ľudí, o možnosti jeho kandidatúry rozhodne najvyšší súd

CURITIBA 9. apríla (WebNoviny.sk) – Stovky podporovateľov bývalého brazílskeho prezidenta Luiza Inácia Lulu da Silvu si postavili tábor pred policajnou stanicou v meste Curitiba, kde ho väznia. Informuje o tom spravodajský portál BBC, podľa ktorého tam ľudia plánujú táboriť, až kým politika neprepustia. Exprezident si v sobotu začal v Curitibe odpykávať trest odňatia slobody na 12 rokov a jeden mesiac, ktorý mu dali v januári pre korupčné obvinenia.

Da Silvovo uväznenie v sobotu v noci sprevádzali strety policajtov a demonštrantov, pri ktorých utrpelo zranenia deväť ľudí. Úrady po nich okolo policajnej stanice posilnili ochranu. V nedeľu popoludní bolo v tábore pred budovou zhruba 700 ľudí, pričom sa predpokladá, že tam prídu aj ďalší.

Exprezident tvrdí, že jeho odsúdenie je politicky motivované a bude proti nemu naďalej bojovať. Líderka Robotníckej strany Gleisi Hoffmannová sa vyjadrila, že da Silva je politickým väzňom a jeho strana nevzdá boj, až kým ho nepustia na slobodu.

Odporúčame:
Bývalý brazílsky prezident vyhlásil, že sa vydá do rúk polície

Ako uviedla, prepustiť by ho mohli už v stredu, keď by najvyšší federálny súd mohol prehodnotiť svoje štvrtkové rozhodnutie poslať ho do väzby. V tejto veci vo štvrtok rozhodovalo 11 sudcov a šiesti sa vyslovili za to, aby bol bývalý prezident za mrežami. Da Silva čelí v súvislosti s korupciou ďalším šiestim súdnym procesom.

Da Silva pred uväznením plánoval opätovne kandidovať v nadchádzajúcich októbrových prezidentských voľbách a podľa prieskumov verejnej mienky bol favoritom. Ako odsúdený by da Silva za normálnych okolností nemohol kandidovať, o tom ale nakoniec rozhodne najvyšší volebný súd, ktorý určí, či bude môcť kandidovať a kedy prípadne svoju kandidatúru bude môcť predložiť.

Pôvodný článok:
http://www.bbc.com/news/world-latin-america-43697813

Viac k témam: Brazília, Luiz Inacio Lula da Silva, protesty, väzenie
Zdroj: Webnoviny.sk – Odsúdený Lula da Silva má silnú podporu ľudí, o možnosti jeho kandidatúry rozhodne najvyšší súd © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Zemetrasenie s magnitúdom 5,6 zasiahlo oblasť stredného Turecka, otrasy pocítili aj v okolitých provinciách

Otrasy s magnitúdom 5,6 udreli v meste Sulusaray v provincii Tokat, zhruba 450 kilometrov východne od hlavného mesta Ankara.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *