Home / SLOVENSKO / Slovensko odsudzuje použitie chemických zbraní v Sýrii, reakciu koordinuje s Európskou úniou

Slovensko odsudzuje použitie chemických zbraní v Sýrii, reakciu koordinuje s Európskou úniou

BRATISLAVA 9. apríla (WebNoviny.sk) – Slovenský rezort diplomacie je veľmi znepokojený informáciami o ďalšom možnom použití chemických zbraní voči civilistom v obliehanom meste Dúma.

„Náš postoj je od začiatku principiálny a konzistentný: použitie chemických zbraní, respektíve chemických látok ako zbraní kdekoľvek a kýmkoľvek je neakceptovateľné a kategoricky ho odsudzujeme. Vývoj v Sýrii pozorne sledujeme, vyhodnocujeme a našu reakciu budeme koordinovať so spojencami a partnermi z EÚ,“ uviedol hovorca ministerstva zahraničných vecí Peter Susko pre SITA.

Odporúčame:
Aktualizované: Izraelská armáda zranila po demonštráciách vyše tisíc Palestínčanov

Podľa stanoviska ministerstva aj tento prípad poukazuje na urgentnú potrebu, aby Bezpečnostná rada OSN obnovila mandát Spoločného vyšetrovacieho mechanizmu OSN a Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW) s cieľom identifikovať páchateľov a vytvoriť podmienky pre vyvodenie zodpovednosti, ktorá ostáva kľúčovou.

Desiatky ľudí zomrelo pri otrave plynom

V dôsledku otravy jedovatým plynom zomrelo v sýrskom meste Dúmá niekoľko desiatok ľudí. Incident sa stal v sobotu v noci počas ofenzívy sýrskych provládnych síl. Podľa Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) zomrelo najmenej 80 ľudí, pričom približne 40 z nich sa udusilo.

Odporúčame:
Agenda 2030 má zastaviť devastáciu planéty, Európa podľa Lajčáka však nie je v záchrane aktívna

Sýrska civilná obrana, známa aj ako Biele helmy, uviedla, že celé rodiny objavili udusené v ich domoch alebo úkrytoch. Podľa nich sa udusilo viac ako 40 ľudí. Sýrsko-americká lekárska spoločnosť (SAMS) zas informovala, že zomrelo 41 osôb a stovky ďalších utrpeli zranenia.

Macron telefonoval s Trumpom

V reakcii na útok v pondelok večer mimoriadne zasadne aj Bezpečnostná rada OSN na žiadosť deviatich členských krajín. Spolu už telefonovali francúzsky prezident Emmanuel Macron a americký prezident Donald Trump.

Zhodli sa na dôraznej spoločnej reakcii. Tvrdia, že voči sýrskemu prezidentovi Baššárovi Assadovi musí byť vyvodená zodpovednosť. Donald Trump od útoku nazýva Assada „zvieraťom“. Informácie o útoku odmieta samotná Sýria, ale aj jej spojenci Rusko a Irán. Dúmá je poslednou baštou rebelov vo Východnej Ghúte.

Viac k témam: Bezpečnostná rada OSN, chemické zbrane, Európska únia, Slovensko, Sýria
Zdroj: Webnoviny.sk – Slovensko odsudzuje použitie chemických zbraní v Sýrii, reakciu koordinuje s Európskou úniou © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Lyžovačka v Tatrách pokračuje. V Lomnickom sedle je viac ako meter snehu (foto)

Lyžiarom aj turistom budú k dispozícii lanovky z Tatranskej Lomnice na Skalnaté Pleso, v prevádzke bude aj visutá lanová dráha na Lomnický štít.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *