Home / SVET / Nemecko prepustí Puigdemonta na slobodu, hrozba vydania Španielsku však pretrváva

Nemecko prepustí Puigdemonta na slobodu, hrozba vydania Španielsku však pretrváva

NEUMÜNSTER 6. apríla (WebNoviny.sk) – Nemeckí prokurátori nariadili okamžité prepustenie bývalého katalánskeho prezidenta Carlesa Puigdemonta po tom, čo zaplatil kauciu 75-tisíc eur. Schleswigská prokuratúra informovala, že politik okrem toho poskytol úradom adresu, na ktorej sa bude v Nemecku zdržiavať. Puigdemont totiž po prepustení z väzenia nesmie opustiť krajinu, až kým súd nerozhodne, či ho vydá do Španielska.

Puigdemontov právnik prišiel do väznice v Neumünsteri v piatok ráno. Bezprostredne po jeho príchode však nebolo známe, ako a kedy 55-ročný politik zariadenie opustí. Jeho podporovatelia tvrdia, že bude mať neskôr v piatok tlačovú konferenciu.

Bývalého katalánskeho lídra zadržali v Nemecku na základe španielskeho zatykača po tom, ako sa 25. marca snažil dostať z Fínska do Belgicka, kam ušiel po zakázanom októbrovom referende o nezávislosti Katalánska od Španielska. Španielsko žiada jeho vydanie na základe obvinení zo vzbury a zneužívania verejných prostriedkov, ktorého sa podľa neho počas organizácie referenda dopustil.

Odporúčame:
Nemecko žiada vydať Puigdemonta do Španielska, jeho právnik je proti

Jednou z podmienok politikovho vydania z Nemecka je, aby dané obvinenia mali ekvivalent aj v nemeckom práve. Schleswigský súd vo štvrtok rozhodol, že za obvinenie zo vzbury ho nemôžu vydať, lebo nemecké právo pri vzbure predpokladá hrozbu alebo použitie sily. Ako zdôrazňuje agentúra AP, stále ho však môže Nemecko do Španielska vydať na základe zneužitia verejných prostriedkov.

Viac k témam: Carles Puigdemont, Nemecko, prepustenie z väzby, referendum o nezávislosti Katalánska, Španielsko
Zdroj: Webnoviny.sk – Nemecko prepustí Puigdemonta na slobodu, hrozba vydania Španielsku však pretrváva © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Ukrajincom sa podarilo zničiť na okupovanom Kryme štyri ruské raketové systémy S-400

Údery podľa zničili alebo kriticky poškodili aj tri ruské radarové stanice, veliteľské stanovište protivzdušnej obrany a systém velenia a riadenia protivzdušnej obrany Fundament-M.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *