Home / SVET / Pacienti si na Havaji budú môcť zvoliť eutanáziu, zákon obsahuje aj opatrenia proti zneužitiu

Pacienti si na Havaji budú môcť zvoliť eutanáziu, zákon obsahuje aj opatrenia proti zneužitiu

HONOLULU 6. apríla (WebNoviny.sk) – Havajský guvernér vo štvrtok povolil lekárom predpisovať prostriedok na ukončenie života pacientom, ktorí sú smrteľne chorí. „Je čas, aby smrteľne chorí a psychicky spôsobilí občania Havaja, ktorí trpia, mali možnosť slobodne sa rozhodnúť ukončiť svoj život, a to dôstojne a v pokoji,“ povedal David Ige.

Dodal tiež, že podľa zákona má pacient plnú kontrolu nad svojím rozhodnutím a umožňuje len jeden spôsob ukončenia života. „Vieme, že sme sa dostali do bodu, keď má zmysel dať pacientovi možnosť rozhodnúť sa, požiadať, zaobstarať si a užiť prostriedok na ukončenie života,“ vyjadril sa guvernér.

Odporúčame:
Spojené štáty nedostali nič za životy a peniaze utratené v Sýrii, Trump chce stiahnuť vojakov

Zákonodarcovia schválili zákon minulý mesiac. Kritici tvrdia, že táto možnosť povedie k unáhleným rozhodnutiam, nesprávnym diagnózam a znižovaniu podpory paliatívnej starostlivosti, v rámci ktorej môžu umierajúci ľudia dostať lieky na utíšenie bolesti.

Zákon pritom obsahuje aj opatrenia zabraňujúce jeho zneužívaniu, ktoré je trestné. Dvaja poskytovatelia zdravotnej starostlivosti musia potvrdiť pacientovu diagnózu, prognózu a tiež spôsobilosť rozhodovať sa. Musia tiež potvrdiť, že sa rozhodol dobrovoľne. Pacient musí dva razy ústne požiadať o ukončenie života, a to s odstupom 20 dní, musí tiež podpísať žiadosť za účasti dvoch svedkov, pričom jeden z nich nesmie byť jeho príbuzný.

Viac k témam: eutanázia, Havaj, pacient
Zdroj: Webnoviny.sk – Pacienti si na Havaji budú môcť zvoliť eutanáziu, zákon obsahuje aj opatrenia proti zneužitiu © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Dobré vzťahy s Ruskom? Najskôr o 50 rokov, vraví expremiér Dzurinda

Podľa bývalého slovenského premiéra to bude trvať tak, ako vysporiadanie vzťahov medzi NSR a NDR.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *