Home / SVET / Súd vydal zatykač na bývalého brazílskeho prezidenta, nasledovali nepokoje a hospitalizácia

Súd vydal zatykač na bývalého brazílskeho prezidenta, nasledovali nepokoje a hospitalizácia

SAO PAULO 6. apríla (WebNoviny.sk) – Brazílsky sudca vydal zatykač na bývalého prezidenta Luiza Inácia Lulu da Silvu. Spravil tak len niekoľko hodín po tom, ako najvyšší federálny súd zamietol politikovu žiadosť o to, aby mohol zostať na slobode, kým sa odvolá voči odsúdeniu z korupcie.

Sudca Sergio Moro mu dal 24 hodín na to, aby sa sám prihlásil na polícii v meste Curitiba. Moro uviedol, že dal politikovi takúto možnosť preto, lebo v minulosti bol hlavou krajiny.

Niekoľko minút po tom, ako sudca vydal zatykač, sa pred sídlom neziskovej organizácie Lula Institute v Sao Paule strhli nepokoje medzi podporovateľmi a odporcami politika. Jedného z výtržníkov udreli do tváre a počas pádu do neho narazilo auto, pričom ho museli hospitalizovať. Na miesto dorazila aj polícia.

Odporúčame:
Súd žiadosti brazílskeho exprezidenta nevyhovel, kandidatúra sa zrejme zmení na väzenie

Luiza Inácia Lulu da Silvu usvedčili z korupcie vlani v júli a v januári verdikt potvrdil aj odvolací súd. Traja sudcovia rozhodli, že porušil zákon prijatím úplatku, a dali mu trest odňatia slobody na dvanásť rokov a jeden mesiac.

V októbri sa v Brazílii uskutočnia prezidentské voľby. Podľa prieskumov verejnej mienky je da Silva zatiaľ favoritom. Prezidentskú funkciu zastával už v rokoch 2003 až 2010.

Viac k témam: Brazília, Luiz Inacio Lula da Silva, prezident, súd, väzenie
Zdroj: Webnoviny.sk – Súd vydal zatykač na bývalého brazílskeho prezidenta, nasledovali nepokoje a hospitalizácia © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Ukrajincom sa podarilo zničiť na okupovanom Kryme štyri ruské raketové systémy S-400

Údery podľa zničili alebo kriticky poškodili aj tri ruské radarové stanice, veliteľské stanovište protivzdušnej obrany a systém velenia a riadenia protivzdušnej obrany Fundament-M.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *