Home / SLOVENSKO / Pellegriniho vláda chce v Gelnici znížiť nezamestnanosť, vytvorí vyše 900 pracovných miest

Pellegriniho vláda chce v Gelnici znížiť nezamestnanosť, vytvorí vyše 900 pracovných miest

aktualizované 5. apríla 14:25

PRAKOVCE 5. apríla (WebNoviny.sk) – Znížiť mieru nezamestnanosti v okrese Gelnica podporou vytvorenia 931 pracovných miest a investíciami vo výške minimálne 55,75 milióna eur do roku 2022 je cieľom opatrení prijatých na štvrtkovom výjazdovom rokovaní vlády v Prakovciach (okres Gelnica), na ktorom ministri schválili Akčný plán rozvoja okresu.

Okres dostane aj regionálny príspevok 2,105 milióna eur. Z rezervy vlády na rokovaní navyše rozdelili ministri pre okres milión eur.

Na tvorbe akčného plánu sa podieľali ľudia z regiónu

Ako na tlačovej besede po zasadnutí vlády uviedol predseda vlády Peter Pellegrini, akčný plán tvorili ľudia, ktorí v regióne žijú. „Je to materiál urobený zdola. Je súhrnom toho, čo by sa v regióne malo do roku 2022 splniť tak, aby sa zlepšila kvalita života ľudí v tomto regióne, ale hlavne znížila nezamestnanosť,“ povedal premiér.

Dodal, že zostavovateľom akčného plánu dal prísľub, že vláda bude dohliadať na plnenie definovaných cieľov, a do roka chcú situáciu prísť skontrolovať a vyhodnotiť opäť priamo v Prakovciach. Akčný plán sa pritom bude plniť novým spôsobom.

„V zmysle novelizácie zákona bude vláda každý rok schvaľovať na základe požiadaviek z tohto okresu takzvaný ročný plán investičných priorít, kde budú prioritne plynúť prostriedky z regionálneho príspevku a budú preferované projekty, ktoré sa každý rok dopredu schvália. To dáva ešte lepšie podmienky, aby sa plán plnil po konkrétnych ročných úlohách a neostalo nám niečo len v podobe planých sľubov,“ dodal Pellegrini.

Rozdelenie plánovaných investícií

V rámci schváleného akčného plánu sa z celkovej odhadovanej investície najmenej 55,75 milióna eur predpokladá krytie zo štrukturálnych fondov vo výške 32,7 milióna eur a a 20,95 milióna eur je z ostatných zdrojov.

Odporúčame:
Slovenská ekonomika porastie o minimálne štyri percentá, stúpnu aj mzdy a zníži sa nezamestnanosť

V rámci regionálneho príspevku 2,15 milióna eur sa má za vyše 205-tisíc eur vytvoriť rozvojové centrum okresu Gelnica, na rozvoj infraštruktúry cestovného ruchu a investície do zachovania kultúrneho dedičstva pôjde takmer 413-tisíc eur a na vzdelávanie a adaptáciu pracovnej sily pre potreby trhu je vyčlenených viac ako 1,2 milióna eur.

Do budovania dopravnej infraštruktúry okresu pôjde ďalších 195-tisíc eur a na starostlivosť o životné prostredie 80-tisíc, z toho 50-tisíc eur je určených na predchádzanie znečisťovaniu vodnej nádrže Ružín a zvyšných 30-tisíc eur na výstavbu vodárenskej infraštruktúry.

Vláda podporila 27 projektov z finančnej rezervy

Vláda zároveň zo svojej finančnej rezervy na zasadnutí vyčlenila pre okres Gelnica milión eur, ktorým podporia 27 projektov sumou od 5 000 do 80 000 eur. Ide o rekonštrukcie škôl, ciest a chodníkov, športových areálov a verejných priestranstiev v obciach okresu, ale aj rekonštrukcie niektorých kostolov a ich vybavení.

Najvyššou sumou 80-tisíc eur bude podporená rekonštrukcia mosta cez miestny potok v Margecanoch, výstavba telocvične vo Veľkom Folkmari, rekonštrukcia chodníkov v Helcmanovciach a oprava miestnych komunikácií v Žakarovciach. Mesto Gelnica získa na rekonštrukciu komunikácií a zimného štadióna 120-tisíc eur.

Som rád, že sa nám s pomocou vlády podarilo schváliť akčný plán menej rozvinutého okresu. Verím, že je to prvý krôčik k rozvoju a rozbehu nášho okresu,“ uviedol primátor mesta Gelnica Dušan Tomaško, ktorý je zároveň členom Rady pre rozvoj okresu Gelnica a poslancom Košického samosprávneho kraja.

Trend sa výjazdovým rokovaním nezmení

Podľa predsedu Košického samosprávneho kraja Rastislava Trnku prijaté opatrenia pomôžu okresu len čiastočne v niektorých oblastiach, ale zásadným spôsobom sa trend výjazdovým rokovaním vlády a finančnou pomocou nezmení.

„Ľudia z východného Slovenska odchádzajú preto, že tu nie je práca, stav infraštruktúry je zlý a nemajú možnosti na osobný rozvoj. Je tu viacero oblastí, ktoré sú dlhodobo zanedbávané. Čiastková pomoc prichádza nie päť minút, ale hodinu po dvanástej a nemyslím si, že zásadným spôsobom zmení trend, ktorý tu je. Na to treba urobiť oveľa väčšie systémové opatrenia a vláda by mala východnému Slovensku venovať oveľa väčšiu pozornosť a nezameriavať sa len na takéto ´rozdávanie cukríkov´,“ uviedol ešte pred rokovaním Trnka.

Pellegrini reagoval, že za stav v regióne sú krajské, miestne samosprávy a vláda zodpovedné každý z jednej tretiny. „My sme prišli s aktivitami. Či skôr či neskôr, to už je na ich posúdení. Budem očakávať aj ich aktivity, ktorými prispejú k tomu, ako sa zlepší život v tomto kraji. Tu máme delenú zodpovednosť a poprosil by som županov, aby sa z nej nevyzúvali, pretože vláda nemôže vyriešiť všetko,“ uviedol premiér.

Gelnica ako jeden z najmenej rozvinutých okresov

Tvorbe akčného plánu predchádzalo zaradenie okresu Gelnica medzi okresy, ktoré boli v zákone o podpore najmenej rozvinutých regiónov definované ako okresy s vysokou mierou nezamestnanosti. Stalo sa tak s platnosťou od 30. júna 2017. Dôvodom zaradenia medzi najmenej rozvinuté okresy bola skutočnosť, že okres dlhodobo vykazuje vysokú mieru nezamestnanosti.

Ku koncu februára bola miera evidovanej nezamestnanosti podľa Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v okrese Gelnica 11,81 percenta, zatiaľ čo celoslovenský priemer je 5,72 percenta.

Aj rozhodnutia v zahraničnej politike majú dosah na Slovensko

Premiér ešte zdôraznil, že práve v obci Prakovce situáciu s nezamestnanosťou výrazne ovplyvnila aj situácia na medzinárodnom politickom poli. „Hovorím o firme (Railway Casted Components – pozn. red.), ktorá zamestnávala 450 ľudí a zaoberala sa výrobou odliatkov pre koľajové vozidlá pre Ruskú federáciu.

Vplyvom zavedení sankcií Európskej únie voči Ruskej federácii bola vykonaná odvetná akcia a odberateľ týchto výrobkov z Prakoviec sa rozhodol, že tieto výrobky bude odoberať, respektíve si ich dá vyrobiť priamo na pôde Ruskej federácie a nebude ich nakupovať z krajiny Európskej únie, čím došlo k zmareniu celej tejto investície. Vďaka týmto sankciám prišlo priamo tu v Prakovciach o prácu 450 ľudí,“ pripomenul Pellegrini s tým, že aj táto situácia je dôkazom, ako môžu aj vládne rozhodnutia v zahraničnej politike mať reálny vplyv na dianie na Slovenku.

„Na druhej strane som rád, že ma pán starosta informoval, že sa situácia v Prakovciach zlepšuje a sú firmy pripravené nahradiť zrušenú výroby a zamestnať možno až polovicu z tých, ktorí boli prepustení,“ dodal Pellegrini.

Viac k témam: Gelnica, nezamestnanosť, nezamestnanosť v SR, Peter Pellegrini
Zdroj: Webnoviny.sk – Pellegriniho vláda chce v Gelnici znížiť nezamestnanosť, vytvorí vyše 900 pracovných miest © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

NATO je predovšetkým mierová organizácia, nerieši medzinárodné konflikty použitím sily, vyhlásil Blanár

Slovensko si pripomína 20. výročie vstupu do NATO.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *