Home / SLOVENSKO / Ústavný súd bude riešiť zákon o štátnych cenách, Kiskov návrh o pozastavení účinnosti zamietli

Ústavný súd bude riešiť zákon o štátnych cenách, Kiskov návrh o pozastavení účinnosti zamietli

BRATISLAVA 5. apríla (WebNoviny.sk) – Ústavný súd SR prijal na ďalšie konanie návrh prezidenta Andreja Kisku na začatie konania o zákone o štátnej cene Jozefa Miloslava Hurbana a štátnej cene Alexandra Dubčeka. Návrhu prezidenta o pozastavení účinnosti zákona však Košice nevyhoveli.

Prezident odmietal podpísať zákon

Prezident Andrej Kiska podal návrh Ústavnému súdu SR na začatie konania o súlade zákona o štátnych cenách s ústavou 19. januára. „V Ústave Slovenskej republiky sa píše, že prezident ako jediný ústavný orgán udeľuje vyznamenania, ak na to nesplnomocní iný orgán. Z tohto výlučného oprávnenia hlavy štátu vyplýva, že bez splnomocnenia prezidenta nie je možné, aby iný ústavný orgán Slovenskej republiky udeľoval vyznamenania, alebo im formálne a obsahovo rovnocenné ocenenia, za aké treba považovať aj štátne ceny,“ uviedla vtedy kancelária prezidenta s tým, že prezident nesplnomocnil žiaden orgán verejnej moci na to, aby udeľoval štátne vyznamenania.

Odporúčame:
Prvý, no nedostatočný krok, hovorí prezident Kiska o stiahnutí slovenského veľvyslanca z Moskvy

Kiska tak reaguje na to, že koalícia si schválila udeľovanie štátnej ceny Jozefa Miloslava Hurbana, ktorú podľa zákona udeľuje predseda NR SR a štátnej ceny Alexandra Dubčeka, ktorú zase udeľuje vláda. Za štátne ceny od predsedu parlamentu a vlády dostanú ocenení aj finančnú odmenu, a to 25-násobok priemernej mesačnej mzdy, zatiaľ čo vyznamenaní prezidentom žiadne peniaze nedostávajú.

Poslanci prelomili Kiskovo veto

„Národná rada SR prijatím zákona o štátnych cenách narušila výlučnú ústavnú kompetenciu prezidenta a oslabila tak jeho postavenie pri udeľovaní vyznamenaní, pretože rozdelila ich udeľovanie, aj keď pod názvom „štátna cena“, medzi tri ústavné inštitúcie. Napriek tomu, že ústava predpokladá udeľovanie vyznamenaní, ak nedôjde k splnomocneniu iného orgánu, výlučne prezidentom,“ argumentuje prezident.

Odporúčame:
Prezident Kiska kritizuje postup Lajčákovho ministerstva v kauze Skripaľ

Návrh zákona o štátnych cenách Alexandra Dubčeka a Jozefa Miloslava Hurbana vlani na opätovné prerokovanie parlamentu vrátil prezident Andrej Kiska. Poslanci však prelomili prezidentovo veto. Kiska už vtedy argumentoval, že ich forma a obsahové zameranie sú totožné ako pri štátnych vyznamenaniach.

Bez ohľadu na to, že navrhovaný zákon používa pojem ‚štátna cena‘, podľa prezidenta SR to nemení podstatu a účel takejto ceny ako štátneho vyznamenania. Schválený zákon, ako hovoril prezident už minulý rok, je preto podľa neho v rozpore s Ústavou SR.

Viac k témam: Andrej Kiska, Štátna cena Alexandra Dubčeka, štátna cena Jozefa Miloslava Hurbana, Ústavný súd SR
Zdroj: Webnoviny.sk – Ústavný súd bude riešiť zákon o štátnych cenách, Kiskov návrh o pozastavení účinnosti zamietli © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Veľký prieskum: Slováci podporujú prechod fajčiarov na menej škodlivé produkty

Obyvatelia únie nesúhlasia s európskou politikou v oblasti tabaku. Brusel by mal podľa nich upustiť od nereálnych predstáv o úplnom odstránení nikotínu zo spoločnosti a viac sa otvoriť samotným fajčiarom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *