Home / SLOVENSKO / Drucker preverí prikrášľovanie štatistík na polícii, o ktorých píše nadácia Zastavme korupciu

Drucker preverí prikrášľovanie štatistík na polícii, o ktorých píše nadácia Zastavme korupciu

BRATISLAVA 4. apríla (WebNoviny.sk) – Vyšetrovanie každého trestného činu je postavené na základe naplnenia konkrétnych skutkových podstát a túto kvalifikáciu v rámci trestného konania dozoruje prokuratúra, a vyšetrovateľ nie je v pozícii svojvoľného určovania kvalifikácie skutkovej podstaty trestných činov.

Ako sa ďalej uvádza v stanovisku ministerstva vnútra k článku nadácie Zastavme korupciu o pomeroch v polícii, minister vnútra Tomáš Drucker sa napriek tomu oboznámi a preverí si spôsoby tvorby a vykazovania štatistických ukazovateľov.

Odporúčame:
Pellegrini verí, že minister Drucker dokáže priniesť zmeny aj na poste policajného prezidenta

Pokiaľ ide o obsadzovanie vedúcich pozícií v Policajnom zbore, tak minister Tomáš Drucker sa už vyjadril, že v rámci pripravovanej zmeny zákona chce rozšíriť povinné výberové konania a ustanovenia funkčných období aj pre okruh ďalších riadiacich funkcií v Policajnom zbore,“ dodáva rezort vnútra.

Článok nadácie Zastavme korupciu o pomeroch v policajnom zbore publikoval Denník N. „V najvyšších funkciách policajného zboru sú politickí nominanti, ktorí majú spravidla životnosť jednej vlády. Keď nastúpia, často si svojvoľne vymenia podriadených na kľúčových pozíciách tak, aby si zabezpečili lojalitu. Prehrešky medzi policajtmi, ako je vybavovanie dopravných pokút „našim ľuďom“ sa tolerujú, ak je človek lojálny a poslúcha. Ak sa vzprieči, nastupuje disciplinárka, posielanie na detektor lži či psychologické vyšetrenia,“ uvádza sa napríklad v článku „Správa o slovenskej polícii„.

Podľa článku tiež policajti, z ktorými sa údajne autori rozprávali, pripustili, že policajné štatistiky sa umelo upravujú, aby vyzerali dobre. „Napríklad pri dopravnej nehode policajti presvedčia účastníkov, že škoda na vozidlách nepresiahla 3 990 eur. A v takom prípade už ide iba o škodovú udalosť. Alebo sa závažnejšie trestné činy prekvalifikujú na menej závažné, ak je nepravdepodobné, že kriminálnika chytia,“ uvádza sa v článku Denníka N.

Viac k témam: Polícia SR, Tomáš Drucker
Zdroj: Webnoviny.sk – Drucker preverí prikrášľovanie štatistík na polícii, o ktorých píše nadácia Zastavme korupciu © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Na priechode pred obchodným domom v Bratislave zrazilo auto 14-ročné dievča, okolnosti nehody vyšetruje polícia

Dychová skúška na alkohol skončila u vodiča Škody Fabie s negatívnym výsledkom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *