Home / SVET / Turecko a Rusko posilňujú vzájomné vzťahy, budú spolupracovať pri výstavbe jadrovej elektrárne

Turecko a Rusko posilňujú vzájomné vzťahy, budú spolupracovať pri výstavbe jadrovej elektrárne

ANKARA 3. apríla (WebNoviny.sk) – Lídri Ruska a Turecka symbolicky odštartujú výstavbu prvej jadrovej elektrárne v Turecku. Ruský prezident Vladimir Putin pricestuje v utorok do Ankary, kde ho čakajú rokovania s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Stane sa tak v rámci jeho prvej zahraničnej cesty od znovuzvolenia za hlavu štátu 18. marca. Obaja lídri na diaľku odštartujú výstavbu jadrovej elektrárne Akkuyu na pobreží Stredozemného mora, na ktorej sa podieľajú aj Rusi.

Odporúčame:
Video: Rusko otestovalo novú medzikontinentálnu balistickú raketu, ktorá nahradí Satana

Rusko a Turecko odložili svoju tradičnú rivalitu a rozdielne pohľady na regionálne otázky, aby posilnili vzájomné vzťahy. Putin a Erdogan sa stretli v uplynulom roku viackrát, pričom spolu pravidelne aj telefonujú.

V stredu sa zídu aj s iránskym prezidentom Hasanom Rúháním, s ktorým prediskutujú situáciu v Sýrii. Všetky tri krajiny podporujú sériu mierových iniciatív s cieľom ukončiť tamojší tiahnuci sa konflikt. Rusko a Irán podporujú sýrsku vládu, zatiaľ čo Turecko sýrsku opozíciu.

Viac k témam: jadrová elekráreň, Recep Tayyip Erdogan, Rusko, Turecko, Vladimir Putin
Zdroj: Webnoviny.sk – Turecko a Rusko posilňujú vzájomné vzťahy, budú spolupracovať pri výstavbe jadrovej elektrárne © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Dronová koalícia pre Ukrajinu vyzbierala viac ako pol milióna eur. Toto je len začiatok, povedal Sprūds

Koalícia dronov vznikla s cieľom posilniť ukrajinský arzenál bezpilotných lietadiel.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *