Home / SVET / Vo Francúzsku štrajkujú železničiari, cestujúci si na vlak do Británie či Nemecka počkajú

Vo Francúzsku štrajkujú železničiari, cestujúci si na vlak do Británie či Nemecka počkajú

PARÍŽ 3. apríla (WebNoviny.sk) – Pre štrajk železničiarov v utorok vo Francúzsku premáva iba približne 12 percent vlakov. Informovala o tom francúzska železničná spoločnosť SNCF. Začala sa tak prvá zo série štrajkov naplánovaných na tri mesiace.

Štrajk narušil aj prepravu vlakmi Eurostar medzi Francúzskom a Britániou a vlakmi na linkách do Nemecka, hoci väčšina z nich premáva ako zvyčajne.

Odporúčame:
Video: Francúzi si uctia policajta zabitého v Trebes, Macron ho vyznamená Rádom Čestnej légie

Zástupcovia SNCF v nedeľu uviedli, že vo Francúzsku bude 3. a 4. apríla premávať iba 15 percent rýchlovlakov a 25 percent regionálnych vlakov. Spoločnosť konštatovala, že premávať bude tretina vlakov medzi Francúzskom a Nemeckom a 75 percent vlakov Eurostar medzi Parížom a Londýnom.

Francúzski železničiari protestujú proti plánom vlády zrušiť ich špeciálne postavenie, ktoré im fakticky garantuje pracovné miesta doživotne. Vláda Emmanuela Macrona však tvrdí, že to už nie je dlhšie udržateľné, pretože dnešná globalizovaná ekonomika uprednostňuje flexibilnejšiu pracovnú silu. Okrem toho pravidlá Európskej únie vyžadujú od všetkých členských krajín, aby otvorili štátne železnice konkurencii.

 

Viac k témam: Emmanuel Macron, Francúzsko, vlaky, železničný štrajk
Zdroj: Webnoviny.sk – Vo Francúzsku štrajkujú železničiari, cestujúci si na vlak do Británie či Nemecka počkajú © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Poľsko odvolalo veliteľa zboru rýchlej reakcie európskej armády Eurocorps, vyšetrujú jeho bezpečnostnú previerku

Poľsko začalo vyšetrovanie vojenskej kontrarozviedky, do ktorého bol zapojený.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *