Home / EKONOMIKA / Národný program reforiem by mal zvýšiť aj atraktivitu dobrovoľného dôchodkového sporenia

Národný program reforiem by mal zvýšiť aj atraktivitu dobrovoľného dôchodkového sporenia

BRATISLAVA 3. apríla (WebNoviny.sk) – Miera náhrady v dôchodkovom systéme, teda pomer priemerného dôchodku k priemernej mzde na Slovensku, podľa pripravovanej správy o starnutí populácie do roku 2070 klesne takmer o 10 percentuálnych bodov.

Uvádza sa to v Národnom programe reforiem, ktorý rezort financií predložil do pripomienkového konania. Preto je podľa materiálu potrebné zaviesť opatrenia na zvýšenie efektívnosti v dôchodkovom sporení.

Cieľom redukcia závislosti od prvého piliera

„Všetky tieto opatrenia môžu prispieť k vyšším dôchodkom sporiteľov v budúcnosti, a teda aj menšej odkázanosti na štátny prvý pilier, ktorý je ešte stále výrazne ovplyvnený starnutím populácie,“ konštatuje sa v reformnom programe.

Odporúčame:
Sociálna poisťovňa od začiatku roka schválila dlžníkom výrazne viac splátkových kalendárov

Každé opatrenie, ktoré zvýši mieru náhrady zo súkromných úspor, podľa rezortu financií dokáže kompenzovať nižšiu mieru náhrady budúcich generácií dôchodcov. Môže ísť pritom o zavedenie indexového fondu v treťom dôchodkovom pilieri, zvýšenie atraktívnosti dobrovoľného dôchodkového sporenia prostredníctvom mixu politík vrátane posilnenia konkurencie či umožnenie zamestnávateľom posielať dobrovoľné príspevky na dôchodkové sporenie aj do druhého piliera.

Opatrenia by mali byť prijaté už v roku 2019

„V roku 2018 bude pripravená analýza, ktorá navrhne konkrétny mix opatrení a tie budú implementované v roku 2019,“ píše sa v programe reforiem. Podľa revízie výdavkov na politiky trhu práce a sociálne politiky, ktorú schválila vláda vlani v októbri, by súčasťou týchto opatrení mohlo byť povinné zosúladenie investičnej stratégie aktuálnych sporiteľov s časovým horizontom ich sporenia či úprava odmien sprostredkovateľom, ktorá by výraznejšie motivovala sprostredkovateľov poskytovať klientom druhého a tretieho piliera presnejšie a adekvátnejšie odporúčania.

Mala by sa tiež zlepšiť informovanosť klientov druhého a tretieho piliera o výnosoch, výnosoch v iných fondoch, rozložení úspor vo fondoch a porovnaní so zahraničnými fondmi. Riešením by tiež podľa materiálu mala byť zmena prerozdelenia poplatkov pre správcov dôchodkových účtov s presunom k vyššiemu podielu poplatkov naviazaných na výkon jednotlivých fondov.

Viac k témam: dôchodkové sporenie, dôchodok, Ministerstvo financií SR, Národný program reforiem
Zdroj: Webnoviny.sk – Národný program reforiem by mal zvýšiť aj atraktivitu dobrovoľného dôchodkového sporenia © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Novela zákona o dotáciách bude prerokovaná v skrátenom konaní, dôvodom je ohrozenie ľudských práv

Novelou by sa mala zvýšiť suma humanitárnej pomoci pri živelných pohromách.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *