Home / SLOVENSKO / Novinky Siemens Healthineers sledoval celý svet

Novinky Siemens Healthineers sledoval celý svet

BRATISLAVA 27. marca 2018 (WBN/PR) – Výrobca Siemens Healthineers predstavil aktuálne inovácie vo svete zdravotníckej techniky. Udialo sa tak na Európskom rádiologickom kongrese (ECR) vo Viedni začiatkom marca. Spoločnosť ukázala hneď niekoľko nových prístrojov: magnetickú rezonanciu MAGNETOM Sola 1.5T, ultrazvuk ACUSON Juniper a mobilné C-rameno „Cios Select“.

Konferencia ECR 2018, ktorej tradičným partnerom je práve Siemens Healthineers, si získava čoraz väčšiu priazeň odborníkov z celého sveta. Tento rok sa na nej zúčastnilo 22-tisíc návštevníkov. Ďalšie tisíce expertov sledovali dianie prostredníctvom online prenosov.

Umelá inteligencia klope na dvere

Hlavnou novinkou predstavenej magnetickej rezonancie (MR) MAGNETOM Sola je technológia BioMatrix. Výrobca Siemens Healthineers túto technológiu uviedol už v minulom roku predstavením MAGNETOM Vida 3T MR, no práve teraz sa stane dostupnejšou pre širší okruh poskytovateľov zdravotnej starostlivosti a pacientov.

BioMatrix zahŕňa kinetický senzor, ktorý deteguje a koriguje artefakty spôsobené pohybom hlavy pacienta. Ďalší zo snímačov zabezpečuje napríklad detekciu srdcových pohybov v reálnom čase. Nová magnetická rezonancia zároveň takmer o polovicu zrýchľuje muskuloskeletálne skenovanie zamerané na svaly a kosti.

Výhod je pritom omnoho viac. Odborníci očakávajú, že technológia BioMatrix sa už čoskoro stane odpoveďou na otázku, ako posunúť kvalitu zobrazovacej diagnostiky na ešte vyššiu úroveň. Najnovšie poznatky, s ktorými pracujú experti Siemens Healthineers, pritom počítajú s automatickým prispôsobením sa potrebám pacienta, konkrétne jeho individuálnej anatómii a fyziológii.

Európsky rádiologický kongres potvrdil nastupujúci trend umelej inteligencie, o ktorom sa v odborných kruhoch diskutuje čoraz častejšie. Nejde pritom o zámer nahradiť lekárov. Naopak, cieľom je podporiť ich pri každodennom rozhodovaní pri diagnostike pacientov a eliminovať nežiaducu variabilitu a prípadnú chýbajúcu konzistentnosť rozhodnutí a urýchliť proces diagnostiky. Práve to je dôvodom, prečo je nevyhnutné, aby sa zvyšovala robustnosť, štandardizácia a produktivita pri MR zobrazovaní.

Ako sme vyvíjali ultrazvuk

Témou ECR 2018 vo Viedni bol aj nový ultrazvukový systém ACUSON Juniper. Ten prinesie lekárom vysoký výkon a pokročilé aplikácie i zobrazovacie funkcie. Napriek tomu má ľahký a ergonomický dizajn, ktorý dopĺňa plnohodnotná manipulovateľnosť. Vďaka tomu si nájde široké uplatnenie vo viacerých medicínskych oblastiach.

„Odvetvie zdravotníctva napreduje a poskytovatelia zdravotnej starostlivosti potrebujú šikovný a univerzálny ultrazvukový systém. Presne takým je ACUSON Juniper,“ uviedol Robert Thompson, šéf vývoja ultrazvukov Siemens Healthineers.

Ako vznikal nový ultrazvukový systém? Výrobca Siemens Healthineers zozbieral spätnú väzbu od 365 odborníkov. Pri vývoji bol kladený dôraz na jednoduchosť a dostupnosť používania pre lekárov. Ultrazvukový systém tak zahŕňa napríklad LED monitor a dotykový panel, ktorý je najväčším vo svojej triede.

Zaujímavosťou je, že na vývoji ultrazvukov pre Siemens Healthineers sa podieľa aj tím zamestnancov na Slovensku. Dnes má viac než 200 členov, ktorí vytvárajú inovatívne softvérové riešenia pre produkty medicínskej techniky.

Mobilné C-rameno „pod lupou“

Novinkou Siemens Healthineers v kategórii röntgenových prístrojov sa stalo mobilné C-rameno s označením Cios Select. Prístroj umožní, aby tie najmodernejšie technológie boli pre pacientov dostupnejšie, napríklad aj v rámci rutinnej chirurgie. Pre lekárov ide o výhodu, keďže k dispozícii budú mať vyššiu kvalitu zobrazovania. Pacient bude profitovať tiež: vystavenie žiareniu bude na nižšej úrovni.

C-rameno pracuje s plochým detektorom založeným na najmodernejších technológiách. Nechýba taktiež intuitívna dotyková obrazovka. Prístroj rovnako ponúka mnoho  ďalších funkcií navrhnutých špeciálne pre zobrazovanie počas operácií. „Výsledkom je systém, ktorý ponúka perfektné snímky, je nenáročný na používanie a zároveň spoľahlivý,“ uzatvára Peter Seitz, generálny manažér chirurgických prístrojov Siemens Healthineers. C-rameno nájde uplatnenie napríklad v ortopédii, urológii, traumatológii či iných oblastiach medicíny.

Inovácie transformujú svet medicíny

Pracovná záťaž a nároky na rádiológov po celom svete prirodzene narastajú. Siemens Healthineers sa preto pri medicínskych prístrojoch sústredí na efektívnu „spoluprácu“ dodávaného hardvéru a softvéru. Súčasťou ECR 2018 bola prezentácia zobrazovacieho softvéru syngo.via.

Inteligentný zobrazovací softvér Siemens Healthineers zahŕňa šikovné aplikácie pracujúce na princípe umelej inteligencie počítačov. Zároveň funguje multimodálne, čo znamená, že umožňuje čítanie z dát viacerých prístrojov – CT, MRI či sonografia.

Podujatia ako ECR 2018 dlhoročne dokladujú, že svet medicínskej techniky sa posúva míľovými krokmi vpred. „Ako jednu z našich dôležitých domácich úloh vnímame akceleráciu diskusie so širokou verejnosťou. S veľkou radosťou vždy informujeme o tom, aké inšpiratívne novinky a prospešné inovácie práve štartujeme. Pretože každý náš nový produkt musí na konci dňa obstáť v tej najťažšej skúške – potvrdiť pozitíva, ktoré prináša pacientom,“ okomentoval výkonný riaditeľ Siemens Healthineers Slovensko Vladimír Šolík.

Viac k témam: MAGNETOM Sola, Siemens Healthineers
Zdroj: Webnoviny.sk – Novinky Siemens Healthineers sledoval celý svet © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Koniec anonymity darcov a nové označenie. Mimovládkam chýba transparentnosť, pripravovaný zákon SNS to má napraviť

O novele zákona o neziskových organizáciách poskytujúcich všeobecne prospešné služby sa bude rokovať už na aprílovej schôdzi.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *