Home / SLOVENSKO / Županka Jurinová sa chce zamerať najmä na rodiny, predstavila päťročný plán

Županka Jurinová sa chce zamerať najmä na rodiny, predstavila päťročný plán

ŽILINA 22. marca (WebNoviny.sk) – Predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja Erika Jurinová (OĽaNO – SaS – KDH – NOVA – OKS) sa chce počas svojho päťročného funkčného obdobia zamerať najmä na rodiny.

Strediská intervencie

Chce zriadiť nadáciu pre pomoc rodinám v núdzi a zároveň v každom regióne vybudovať centrum pre rodinu. „Budú slúžiť ako strediská krízovej intervencie, poskytovať poradenstvo rodinám v krízových situáciách, podporovať a organizovať finančné vzdelávanie rodín, aby dokázali predchádzať dlhovej pasci a následným exekúciám a aby im bola poskytnutá v takýchto prípadoch i pomoc. Súčasťou centra bude aj stredisko na pomoc obetiam trestných činov,“ povedala Jurinová.

Odporúčame:
Ľudia túžia po spravodlivom Slovensku a nechcú, aby nám vládla mafia, tvrdí líder OĽaNO Matovič

Pre podporu rodiny je podľa Jurinovej nevyhnutné aj kvalitné a dostupné zdravotníctvo. „Prvý kontakt s lekárom je najpodstatnejší. Uvedomujeme si akútny nedostatok lekárov v odľahlejších regiónoch. Využijeme preto eurofondy na zriadenie zdravotno-sociálnych integrovaných centier v spádových oblastiach jednotlivých regiónov kraja,“ uviedla.

Filozofia financovania

Žilinská krajská samospráva má tiež ambíciu vybudovať minimálne jeden stacionárny a jeden mobilný hospic pre nevyliečiteľne chorých pacientov. Plánuje zvyšovať aj kapacity v sociálnych zariadeniach. „Sústredíme sa na menšie komunitné zariadenia, ktoré pre klientov poskytujú lepšie služby,“ povedala Jurinová.

Odporúčame:
Rozhodnutie prezidenta Kisku vníma Sulíkova SaS ako výnimočné vo výnimočnej situácii

Kraj sa chystá založiť aj vlastný sociálny podnik. „Túto spoločnosť využijeme v sociálnej pomoci, ale aj na drobné práce. Bude to lacnejšie a zároveň zásadne obmedzíme priestor pre korupčné správanie sa,“ povedala predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja. V oblasti vzdelávania sa chce nové vedenie zamerať na moderné vzdelávanie s novými predmetmi, aby sa absolventi dokázali lepšie uplatniť na trhu práce.

Jurinová chce zmeniť aj filozofiu financovania školských zariadení. „Deti a mládež si pri vzdelávaní zaslúžia rovnaký prístup, preto Žilinský samosprávny kraj zabezpečí zrovnoprávnenie financovania verejných a neverejných školských a vzdelávacích zariadení,“ povedala Erika Jurinová.

Viac k témam: Erika Jurinová, ŽSK Žilinský samosprávny kraj
Zdroj: Webnoviny.sk – Županka Jurinová sa chce zamerať najmä na rodiny, predstavila päťročný plán © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Paradajs Photo Fest – Banská Štiavnica vstupuje na scénu medzinárodných fotografických festivalov

Paradajs Photo Fest je medzinárodný festival súčasnej fotografie a príbuzných médií, ktorý vypukne v Banskej Štiavnici 17. 5. 2024.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *