Home / EKONOMIKA / Odborári žiadajú viac peňazí za nočnú zmenu, KIA Motors Slovakia však ponúka dve alternatívy

Odborári žiadajú viac peňazí za nočnú zmenu, KIA Motors Slovakia však ponúka dve alternatívy

BRATISLAVA 21. marca (WebNoviny.sk) – Ani konanie pred sprostredkovateľom v žilinskej automobilke KIA Motors Slovakia, rovnako ako v minulom roku, neprinieslo riešenie v spore týkajúcom sa zvýšenia miezd. Informovala o tom v stredu základná organizácia Odborového zväzu (OZ) KOVO KIA Žilina.

Konštatoval to aj sprostredkovateľ vo svojom stanovisku, ktoré zaslal obom stranám. Odborový zväz navrhol navýšenie tarifných miezd zamestnancov priemerne o 8,98 % a navýšenie príplatku za prácu v noci o 0,20 eura za hodinu.

Podľa predsedu tamojšej základnej organizácie OZ KOVO Miroslava Chládka nie je stanovisko sprostredkovateľa prekvapujúce, keďže v 23 bodoch, ktoré označil zamestnávateľ za predmet sporu, bolo veľmi náročné nájsť kompromisné návrhy, akceptovateľné obidvoma stranami.

Návrh na riešenie kolektívneho sporu

„Aj s týmto vedomím sme počas procesu rozhodovania sprostredkovateľa rokovali so zamestnávateľom a v utorok 20. marca sme predstavili zástupcom KIA Motors Slovakia náš návrh na riešenie kolektívneho sporu. Náš návrh zahŕňa navýšenie tarifných miezd zamestnancov priemerne o 8,98 % a navýšenie príplatku za prácu v noci o 0,20 eura za hodinu. Tento návrh by zabezpečil, pri započítaní dopadu navýšenia tarifnej mzdy na variabilné zložky mzdy, mesačné navýšenie hrubej mzdy u operátora v najrozšírenejšej tarifnej triede o 117 eur,“ povedal Chládek, podľa ktorého bol vlani dohodnutý návrh vo výške 115 eur.  „Počas tohtoročného kolektívneho vyjednávania sa snažíme vysvetliť a vyargumentovať náš cieľ, dohodnúť aspoň také navýšenie miezd ako v roku 2017″, dodal.

Odporúčame:
Vyššie príplatky za prácu ohrozujú ekonomiku Slovenska, podľa Grant Thornton treba reformu daní

Návrh odborov aj naďalej zahŕňa dovolenku naviac pre dlhodobo zamestnaných pracovníkov a dobu platnosti dodatku ku kolektívnej zmluve v štandardnej dĺžke dvanástich mesiacov.

„Verím, že tak ako v minulom roku aj tento rok sa zamestnávateľ postaví zodpovedne k požiadavkám svojich zamestnancov. Tieto požiadavky sú úplne reálne a kopírujú aktuálny vývoj situácie na pracovnom aj automobilovom trhu. Spokojní zamestnanci sú zaiste aj cieľom zamestnávateľa, ktorý potrebuje stabilizovať situáciu vo svojom podniku a minimalizovať fluktuáciu, a práve preto by mal pozitívne prijať náš návrh,“ povedal Miroslav Chládek. Ak sa odborári so zamestnávateľom podľa Chládka nedohodnú, ďalšie kroky oznámia po rozhodnutí konferencie ich základnej organizácie, a to po 8. apríli 2018.

Dve alternatívy rastu platov

Kia Motors Slovakia pripravila pre svojich zamestnancov ešte minulý týždeň dve alternatívy možného rastu platov v nasledujúcich rokoch. V prvej alternatíve ponúka priemerný rast základnej mzdy o 62 eur v troch po sebe nasledujúcich rokoch, teda 2018, 2019 a 2020. Firma zároveň navrhla aj zvýšenie príplatku za prácu v noci v rokoch 2018 a 2019.

Odporúčame:
Platy Slovákov by sa mali zvýšiť, slovenské firmy podľa prieskumu plánujú finančne prilepšovať

V roku 2020 by spoločnosť zaviedla nový príplatok za poobednú zmenu. Po započítaní ďalších bonusov by mzda zamestnanca v najpočetnejšej tarifnej triede stúpla o 90 eur mesačne v každom z uvedených rokov.

Druhá alternatíva počíta s platnosťou dodatku ku kolektívnej zmluve iba na dva roky. Základná mzda by narástla o 60 eur mesačne. Zvýšil by sa aj príplatok za nočnú zmenu rovnakým spôsobom ako v prvej alternatíve. Po započítaní ostatných bonusov by sa priemerná mzda v najpočetnejšej tarife zvýšila o 87,60 eura v tomto aj budúcom roku.

Viac k témam: Kia Motors Slovakia, Žilina
Zdroj: Webnoviny.sk – Odborári žiadajú viac peňazí za nočnú zmenu, KIA Motors Slovakia však ponúka dve alternatívy © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Biznis konferencia Empire Con 10 s novým dátumom a v novom šate

Dvojdňový prílev informácií zameraný na sales a leadership, má na svedomí úspešný slovenský networker David Zbojek.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *