Home / SLOVENSKO / Aktualizované: Kiska vymenuje Pellegriniho vládu, ani s druhým návrhom ministrov však nie je úplne spokojný

Aktualizované: Kiska vymenuje Pellegriniho vládu, ani s druhým návrhom ministrov však nie je úplne spokojný

aktualizované 21. marca 16:59

BRATISLAVA 21. marca (WebNoviny.sk) – Prezident Andrej Kiska vo štvrtok vymenuje Petra Pellegriniho za predsedu vládu a následne akceptuje jeho návrh kabinetu. Ako v stredu povedal, s návrhom však nie je na sto percent spokojný. Ako hlava štátu ale nechce prekročiť hranicu danú ústavou a ústavnými zvyklosťami.

Dosť podpisov poslancov

Kiska takisto pripomenul, že Pellegrini mu priniesol dosť podpisov poslancov, ktorí vláde v parlamente prisľúbili vyjadriť dôveru. Dôležitejšie však je, že táto vláda bude musieť zabojovať aj o dôveru verejnosti, čo bude v dnešnej napätej situácii ešte náročnejšie.

Odporúčame:
Online: Pellegrini doniesol Kiskovi nový návrh vlády, kandidáti na ministrov chodia do paláca

„Verím, že si túto zodpovednosť uvedomuje každý jeden budúci minister a každá jedna budúca ministerka. Ako prezident budem dbať na to, aby na túto zodpovednosť nemohli ani na chvíľu zabudnúť,“ povedal dnes Kiska.

Kiska pripomenul, že pred tromi týždňami, keď sa rozpadala vláda a nebolo jasné, či súčasná koalícia prežije, verejne prisľúbil, že je pripravený previesť krajinu touto zložitou situáciou po vražde dvoch mladých ľudí – novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej.

Prvý návrh prezident odmietol

V stredu Kiska priznal, že vedomý si svojej zodpovednosti využil svoje právomoci na hranicu ústavných zvyklostí a možností. Hovoril o tom, že v utorok odmietol prvý návrh vlády Petra Pellegriniho. Problémy mal hlavne s Jozefom Rážom, navrhovaným nástupcom doterajšieho ministra vnútra Roberta Kaliňáka.

Pellegrini ešte v utorok nahradil úradníka ministerstva zdravotníctva Ráža ministrom zdravotníctva Tomášom Druckerom. Na post ministerky zdravotníctva nastúpi doterajšia štátna tajomníčka Andrea Kalavská.

Odporúčame:
Kalavská nepomohla zlepšiť zdravotníctvo, komora sestier ju za ministerku nechce

Bývalého ministra kultúry Mareka Maďariča nahradí Ľubica Laššáková, Richard Raši bude podpredsedom vlády pre investície a informatizáciu. Luciu Žitňanskú na poste šéfa rezortu justície nahradí Gábor Gál. Ostatné posty ostávajú nezmenené, hoci podľa viacerých zdrojov mal prezident problémy aj s inými menami.

Petra Pellegriniho poveril Kiska zostavením vlády minulý týždeň vo štvrtok, keď prijal demisiu dlhoročného premiéra Roberta Fica. Ten súhlasil s výmenou premiéra po tom, čo koaličný Most-Híd povedal, že buď budú predčasné voľby, alebo odídu z koalície. Kabinet, ktorý Kiska vymenuje, bude musieť schváliť svoje programové vyhlásenie a dôveru mu bude musieť vyjadriť NR SR.

SPRÁVU AKTUALIZUJEME

Viac k témam: Andrej Kiska, Most-Híd, Peter Pellegrini, predčasné parlamentné voľby, Smer-SD, SNS Slovenská národná strana
Zdroj: Webnoviny.sk – Aktualizované: Kiska vymenuje Pellegriniho vládu, ani s druhým návrhom ministrov však nie je úplne spokojný © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Vokálny highlight roka. ‚Songs We Know‘ v Bratislave

V bratislavskom DPOH sa v júni odohrá koncert, ktorý by sme už teraz mohli označiť za jazzovú vokálnu udalosť roka.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *