Home / SVET / Diktátorom sa negratuluje, kritizoval McCain blahoprajný Trumpov telefonát Putinovi

Diktátorom sa negratuluje, kritizoval McCain blahoprajný Trumpov telefonát Putinovi

WASHINGTON 21. marca (WebNoviny.sk) – Známy republikánsky kongresman John McCain, ktorý patrí k najtvrdším kritikom súčasného amerického prezidenta Donalda Trumpa, v utorok šéfa Bieleho domu skritizoval za to, že zablahoželal Vladimirovi Putinovi k znovuzvoleniu za ruského prezidenta.

„Americký prezident nevedie slobodný svet takým spôsobom, že gratuluje diktátorom k víťazstvu vo falošných voľbách,“ vyhlásil McCain, ktorý Putina v minulosti označil za vraha a gangstra.

Výsledok volieb Biely dom neprekvapil

Tým, že Trump Putinovi zagratuloval, podľa McCaina „urazil všetkých ruských občanov, ktorým bolo upreté právo voliť v slobodných a férových voľbách, ktoré by rozhodli o budúcnosti krajiny“.

Odporúčame:
Trump zablahoželal Putinovi k víťazstvu vo voľbách, výsledok ho neprekvapil

Trump zatelefonoval Putinovi až v utorok, teda netradične až po dvoch dňoch od ruských volieb. Ešte v pondelok pritom Biely dom uvádzal, že Trump Putinovi blahoželať neplánuje. Biely dom sa pôvodne v pondelok k ruským prezidentským voľbám vyjadril iba s tým, že „nie je prekvapený ich výsledkom“.

Ironický komentár Peskova

Trumpov telefonát Putinovi prišiel až po tom, ako hovorca Kremľa Dmitrij Peskov ironicky skonštatoval, že Trump „pri svojom náročnom programe možno len nemal čas“ na gratuláciu a možno ešte zavolá neskôr.

Odporúčame:
Trump negratuloval Putinovi k víťazstvu vo voľbách, podľa hovorcu Kremľa asi nemal čas

Putin dosiahol v nedeľňajších prezidentských voľbách svoj doteraz najlepší výsledok – 76,67 percenta hlasov. V predošlých voľbách v roku 2012 mu podporu vyslovilo 63,2 percenta voličov.

Odporúčame:
Aktualizované: Vladimir Putin suverénne vyhral prezidentské voľby v Rusku

Volebné víťazstvo mu zaručuje kreslo v Kremli na ďalších šesť rokov. Putinovmu jedinému relevantnému politickému súperovi, známemu blogerovi a opozičnému aktivistovi Alexejovi Navaľnému, volebná komisia zamietla kandidatúru.

Viac k témam: Donald Trump, John McCain, Rusko, USA, Vladimir Putin
Zdroj: Webnoviny.sk – Diktátorom sa negratuluje, kritizoval McCain blahoprajný Trumpov telefonát Putinovi © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pri okupovanom Kryme sa do mora zrútila ruská stíhačka Su-27, mohli si ju zostreliť sami Rusi

Miestne telegramové kanály zverejnili videozáznam horiaceho lietadla.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *