Home / SVET / Trump zablahoželal Putinovi k víťazstvu vo voľbách, výsledok ho neprekvapil

Trump zablahoželal Putinovi k víťazstvu vo voľbách, výsledok ho neprekvapil

MOSKVA 20. marca (WebNoviny.sk) – Americký prezident Donald Trump v utorok telefonicky zablahoželal ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi k jeho víťazstvu v nedeľňajších prezidentských voľbách. Telefonát prišiel netradične až po dvoch dňoch, pričom ešte v pondelok Biely dom uvádzal, že Trump Putinovi blahoželať neplánuje.

Podľa Kremľa sa prezidenti Ruska a USA krátko zhovárali aj o situácii v Sýrii, vyjadrili potešenie z čiastočného uvoľnenia napätia na Kórejskom polostrove a predbežne sa rozprávali aj o ich najbližšom bilaterálnom stretnutí, ktorého termín však zatiaľ nie je známy.

Odporúčame:
Spojené štáty a Južná Kórea uskutočnia vojenské cvičenia, zúčastnia sa ich stovky tisíc vojakov

„Predpokladám, že sa asi stretneme v nie príliš vzdialenej budúcnosti,“ povedal novinárom po telefonáte s Putinom Trump. Hlavnou témou rokovania ruského a amerického prezidenta budú pritom podľa Trumpa preteky v zbrojení. „Nikdy nedovolíme nikomu mať nič, čo by sa hoci len podobalo tomu, čo máme my,“ vyhlásil Trump bojovne v súvislosti s touto témou.

Biely dom sa v pondelok k ruským prezidentským voľbám vyjadril iba s tým, že „nie je prekvapený ich výsledkom“. Trumpov telefonát Putinovi prišiel až po tom, ako hovorca Kremľa Dmitrij Peskov ironicky skonštatoval, že Trump „pri svojom náročnom programe možno len nemal čas“ na gratuláciu a možno ešte zavolá neskôr.

Putin dosiahol v nedeľňajších prezidentských voľbách svoj doteraz najlepší výsledok – 76,67 percenta hlasov. V predošlých voľbách v roku 2012 mu podporu vyslovilo 63,2 percenta voličov. Volebné víťazstvo mu zaručuje kreslo v Kremli na ďalších šesť rokov. Putinovmu jedinému relevantnému politickému súperovi, známemu blogerovi a opozičnému aktivistovi Alexejovi Navaľnému, volebná komisia zamietla kandidatúru.

Viac k témam: Donald Trump, Vladimir Putin
Zdroj: Webnoviny.sk – Trump zablahoželal Putinovi k víťazstvu vo voľbách, výsledok ho neprekvapil © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pri okupovanom Kryme sa do mora zrútila ruská stíhačka Su-27, mohli si ju zostreliť sami Rusi

Miestne telegramové kanály zverejnili videozáznam horiaceho lietadla.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *