Home / EKONOMIKA / Británia by mohla prispievať do rozpočtu EÚ takmer pol storočia, odhadli jej záväzky po brexite

Británia by mohla prispievať do rozpočtu EÚ takmer pol storočia, odhadli jej záväzky po brexite

LONDÝN 14. marca (WebNoviny.sk) – Finančné záväzky Veľkej Británie voči Európskej únii pro brexite by mohli byť v objeme 37,1 mld. libier (GBP). Vyplýva to z odhadu britského Úradu pre rozpočtovú zodpovednosť. Británia by tak do rozpočtu EÚ podľa úradu mohla prispievať do roku 2064, čiže ešte takmer pol storočia.

Väčšina týchto financií je splatná v najbližších rokoch a to vo forme krátkodobých záväzkov Británie voči rozpočtu Európskej únie. Ale platby budú pokračovať do roku 2064, aby si krajina plnila napríklad záväzky v oblasti dôchodkov, ktoré vznikli počas jej 45-ročného členstva v bloku.

Odporúčame:
Korčok rokoval o hrozbách brexitu aj ako prilákať vzdelaných Slovákov z Veľkej Británie

„Tieto záväzky budú splatné počas veľmi dlhého obdobia, takže zreteľne existuje neistota v otázke, ako a kedy sa táto alebo budúce vlády rozhodnú uhradiť odhadovanú sumu,“ uviedol Úrad pre rozpočtovú zodpovednosť. Británia má z Európskej únie vystúpiť 29. marca 2019.

Viac k témam: brexit, Európska únia, Veľká Británia
Zdroj: Webnoviny.sk – Británia by mohla prispievať do rozpočtu EÚ takmer pol storočia, odhadli jej záväzky po brexite © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Obstarávanie rekonštrukcie areálu Úradu vlády sa môže začať, ministri návrh schválili

Ceny prác by mala byť viac ako 7,1 milióna eur.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *