Home / SVET / Nemecký parlament ukončí polročné bezvládie, Merkelová môže byť po štvrtý raz kancelárkou

Nemecký parlament ukončí polročné bezvládie, Merkelová môže byť po štvrtý raz kancelárkou

BERLÍN 14. marca (WebNoviny.sk) – Nemecký parlament v stredu zasadne s cieľom opätovne zvoliť Angelu Merkelovú za kancelárku a ukončiť takmer šesťmesačné bezvládie. Šesťdesiattriročná politička by sa mala už štvrtý raz postaviť na čelo najsilnejšej európskej ekonomiky.

Na znovuzvolenie potrebuje Merkelová získať podporu väčšiny poslancov Bundestagu, teda minimálne 355 hlasov. Vládna koalícia, ktorú tvoria Sociálnodemokratická strana Nemecka (SPD) s Kresťanskodemokratickou úniou Nemecka/Kresťansko-sociálnou úniou Bavorska (CDU/CSU), má pritom 399 kresiel.

Odporúčame:
SPD predstavila členov svojej vlády, Merkelovej strana zloží sľub budúcu stredu

Rovnaké strany v Nemecku vládli aj počas predchádzajúceho štvorročného volebného obdobia. Stredajšie hlasovanie prichádza 171 dní po septembrových parlamentných voľbách, čo zároveň predstavuje najdlhšie povolebné bezvládie v povojnovej histórii Nemecka.

Sociálni demokrati sa totiž pôvodne odmietli podieľať na koalícii s CDU/CSU a Merkelová sa pôvodne pokúšala zložiť vládu so Zelenými a Slobodnou demokratickou stranou (FDP), ich snahy ale v novembri skrachovali.

Viac k témam: Angela Merkelová, CDU Kresťanskodemokratická únia Nemecka, Nemecko, SPD Sociálnodemokratická strana Nemecka
Zdroj: Webnoviny.sk – Nemecký parlament ukončí polročné bezvládie, Merkelová môže byť po štvrtý raz kancelárkou © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Iránsky konzulát v Paríži obkľúčila polícia, zadržala podozrivého muža s výbušninou (video)

K incidentu došlo v čase zvýšeného napätia na Blízkom východe.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *