Home / SVET / Senátora Rona Johnsona zaujímajú náklady spojené so zavedením cla na dovoz hliníka a ocele

Senátora Rona Johnsona zaujímajú náklady spojené so zavedením cla na dovoz hliníka a ocele

WASHINGTON 9. marca (WebNoviny.sk) – Vplyvný republikánsky senátor Ron Johnson v piatok vyzval federálnu vládu, aby predložila „podrobnú analýzu nákladov“ súvisiacich s rozhodnutím zaviesť clá na dovoz ocele a hliníka do USA.

Kroky môžu poškodiť americkú ekonomiku

Predseda senátneho Výboru pre vnútornú bezpečnosť a vládne záležitosti sa tiež pýta, či vláda dostatočne zvážila možné dopady na ekonomiku a zamestnanosť. Odpoveď na otázky adresované v liste ministrovi obchodu Wilburovi Rossovi senátor žiada v termíne do 22. marca.

Johnson tiež vyjadril obavy, že kroky vlády môžu poškodiť americkú ekonomiku vrátane priemyselných výrobcov v jeho domovskom štáte Wisconsin, uviedla agentúra AP.

Trump podpísal rozhodnutie o zavedení ciel

Americký prezident Donald Trump vo štvrtok podpísal rozhodnutie o zavedení vysokých ciel na dovoz ocele a hliníka. Prezident zároveň vo štvrtok informoval, že na Kanadu a Mexiko sa bude vzťahovať výnimka, kým rokujú o zmene Severoamerickej dohody o voľnom obchode (NAFTA).

Odporúčame:
Mexiko, Kanada a ďalšie krajiny sa pravdepodobne vyhnú clám na oceľ a hliník

Európska únia pred zavedením ciel na import ocele a hliníka do USA varovala, že je pripravená odpovedať protiopatreniami proti takým americkým produktom, ako sú motocykle Harley Davidson, džínsy Levi’s či bourbon.

Eurokomisárka pre obchod Cecilia Malmströmová po oznámení Trumpovho kroku na Twitteri uviedla, že „na EÚ by sa v rámci týchto opatrení mala vzťahovať výnimka“. Malmströmová dodala, že v sobotu bude v Bruseli rokovať so splnomocnencom USA pre obchod Robertom Lighthizerom.

Viac k témam: clo, Donald Trump, NAFTA Severoamerická dohoda o voľnom obchode, USA
Zdroj: Webnoviny.sk – Senátora Rona Johnsona zaujímajú náklady spojené so zavedením cla na dovoz hliníka a ocele © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Premiér Fiala sa v Bielom dome stretol s prezidentom Bidenom, ich hlavnou témou bola pomoc Ukrajine (foto)

Česko začalo medzinárodnú iniciatívu na kúpu delostreleckej munície pre ukrajinské sily.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *