Home / šport / Cyklistika / Video: Roglič víťazom tretej etapy na Tirreno-Adriatico, Sagan v jej závere vpredu chýbal

Video: Roglič víťazom tretej etapy na Tirreno-Adriatico, Sagan v jej závere vpredu chýbal

TREVI 9. marca (WebNoviny.sk) – Slovinec Primož Roglič z tímu LottoNL-Jumbo sa stal víťazom 3. etapy na cyklistických pretekoch Tirreno-Adriatico zaradených do prestížneho seriálu WorldTour. Etapa mala štart vo Follonice, cieľ po 234 km v Trevi a bola najdlhšou na 53. ročníku Tirreno-Adriatico.

Roglič zaútočil približne kilometer pred cieľom v polovici náročného stúpania a napriek neskoršiemu silnému ataku Brita Adama Yatesa (Mitchelton Scott) si udržal niekoľkometrový náskok až do cieľa. Druhý skončil s odstupom 3 sekúnd práve A. Yates, tretí skončil s mankom 6 sekúnd víťaz nedávnej klasiky Strade Bianche Belgičan Tiesj Benoot (Lotto Soudal).

Odporúčame:
Video: Skvelý Sagan skončil druhý v etape Tirreno-Adriatico, záver pretekov poznačil pád (aktualizované)

„Tušil som, že musím vyštartovať skôr a nečakať až do konca. V kariére som už totiž prehral niekoľko šprintov. Tak som to skúsil a vyšlo to. Chcel som sa na týchto pretekoch zamerať na boj o celkovú klasifikáciu, ale včera sa udial pád, narazili do mňa zozadu a ja som poškodil bicykel. Musel som ho vymeniť a v tej chvíli som prišiel šancu bojovať o celkové vysoké umiestnenie. Teraz sa teda sústredím na iné ciele,“ povedal Primož Roglič, cituje ho web Cyclingnews.

Etapa pútala dĺžkou aj náročným záverom

Trojnásobný a úradujúci majster sveta Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) v samom závere vpredu chýbal a do cieľa došiel odhadom na začiatku tretej desiatky výsledkového poradia. Na čelo celkového priebežného poradia sa dostal Brit Geraint Thomas z tímu Sky, druhý je v rovnakom čase Belgičan vo farbách BMC Racing Greg van Avermaet. Tretia priečka s mankom 3 sekúnd patrí ďalšiemu jazdcovi Sky Britovi Christopherovi Froomovi.

„Ak mám povedať pravdu, nečakal som, že si na seba navlečiem modrý dres pre lídra pretekov. Náš tím bol však dnes veľmi silný. Chceli sme prísť na začiatok stúpania s čo možno najväčším počtom jazdcov vpredu a utvoriť si dobré pozície. To sa nám aj podarilo a záver? To už bola prirodzená selekcia v našom tíme podľa toho, kto mal aké nohy. Môžeme byť spokojní s tým, ako sme to zvládli,“ zhodnotil Geraint Thomas.

Odporúčame:
Cavendish nebude po páde pokračovať na Tirreno-Adriatico, má zlomené rebro a odreniny

Piatková etapa pútala svojou dĺžkou, ale aj náročným klasikárskym záverom. V úniku dňa sa ocitlo kvinteto Jacopo Mosca (Wilier-Selle Italia), Nicola Bagioli (Nippo-Vini Fantini), Šo Hacujama (Nippo-Vini Fantini), Dennis van Winden (Israel Cycling Academy) a Stepan Kurianov (Gazprom-Rusvelo). Po 75 km jazdy mali k dobru 7:45 min pred pelotónom. Päťdesiat kilometrov pred cieľom to bolo stále ešte viac ako šesť a pol minúty.

V záverečných 20 km zostal vpredu už len aktívny Talian Bagioli, ale aj jeho pokus sa skončil vstupom do okruhu 11 km pred cieľom v meste Trevi. Potom začal udávať tempo Team Sky s Michalom Kwiatkowským či Chrisom Froomom.

Odporúčame:
Sagana čakajú Preteky dvoch morí, Tirreno Adriatico je pre neho skutočný začiatok sezóny

Doterajší líder celkového priebežného poradia Novozélanďan Patrick Bevin po páde vpredu chýbal, a tak bolo jasné, že sa bude meniť líder pretekov. Cenné minúty v piatok stratil aj Poliak Rafal, Majka, tímový kolega Petra Sagana v Bora-Hansgrohe.

Sagan jediným Slovákom na pretekoch

Šest kilometrov pred cieľom na rovinatejšom úseku bola vpredu stále väčšia skupina cyklistov vrátane Petra Sagana, ale to sa v záverečnom náročnom stúpaní zmenilo. Jeho dĺžka bola 2,5 km, v jeho prvej polovici jazdci prekonávali miestami 16-percentné prevýšenie a neskôr až 20-percentné.

Na začiatku záverečného kilometra tempo udával Sky a potom prišiel útok Slovinca Primoža Rogliča (LottoNL-Jumbo), ktorý si utvoril náskok približne 50 – 80 m. To už bolo rozhodujúce, hoci sa za ním neskôr vehementne vybral Adam Yates. Peter Sagan v samom závere vpredu chýbal.

Peter Sagan je jediný Slovák na Tirreno-Adriatico 2018. Od roku 2012 ani raz nechýbal na Pretekoch dvoch morí a predviedol dovedna sedem víťazných etapových koncoviek. Predvlani útočil aj na celkový triumf, ktorý mu o jedinú sekundu vyfúkol veľký rival Van Avermaet. Sagan je aj štvornásobným víťazom bodovacej súťaže na Tirrene.

Tirreno-Adriatico 2018 – 3. etapa

Follonica – Trevi (234 km)

1. Primož Roglič (Slovin.) LottoNL-Jumbo 6:17:23 h, 2. Adam Yates (V. Brit.) Mitchelton-Scott + 3 s, 3. Tiesj Benoot (Belg.) Lotto Soudal +6, 4. Geraint Thomas (V. Brit.) Team Sky +7, 5. Rigoberto Urán (Kol.) Team EF Education First-Drapac p/b Cannondale +10, 6. Mikel Landa (Šp.) Movistar +10.

Poradie po 3. etape: 1. Geraint Thomas (V. Brit.) Team Sky 10:52:22 h, 2. Greg van Avermaet (Belg.) BMC Racing – rovnaký čas ako líder, 3. Christopher Froome (V. Brit.) Team Sky +3, 4. Damiano Caruso (Tal.) +8, 5. Michal Kwiatkowski (Poľ.) Team Sky +9, 6. Bob Jungels (Lux.) Quick-Step Floors +9.

Viac k témam: cyklistika, Peter Sagan, Tirreno-Adriatico
Zdroj: Webnoviny.sk – Video: Roglič víťazom tretej etapy na Tirreno-Adriatico, Sagan v jej závere vpredu chýbal © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Peter Sagan musí v Taliansku podstúpiť na operáciu, trápia ho problémy so srdcom

Operácia môže nabúrať Saganove plány počas Olympijských hier v Paríži.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *