Home / šport / Ostatné športy / Slovenskí atléti na halových majstrovstvách nesklamali a výsledkami príjemne prekvapili

Slovenskí atléti na halových majstrovstvách nesklamali a výsledkami príjemne prekvapili

BRATISLAVA 5. marca (WebNoviny.sk) – Slovenskí reprezentanti v atletike sa na 17. halových majstrovstvách sveta v britskom Birminghame nestratili. Všetci traja svojimi výkonmi potešili a zároveň prekročili cieľ – jedno umiestnenie do 10. priečky, s ktorým na šampionát minivýprava SR cestovala.

Ján Volko obsadil 6. pozíciu v behu na 60 m, Alexandra Bezeková bola 9. a Iveta Putalová 15. na 400 m, čo Slovensku vynieslo v konkurencii 144 štátov 42. post v bodovaní krajín.

Myslím si, že halové MS sa skončili z nášho pohľadu úspešne. Samozrejme, niekto by sa mohol spýtať, kde sú medaily, ak teda boli úspešné. Musíme však vychádzať z reality. Ukázalo sa, že útok na prvú desiatku bol reálny cieľ, ktorý sa podarilo naplniť, aj v kontexte avíza, že ktokoľvek z nášho tria ho môže splniť,“ zhodnotil birminghamské vystúpenie pre web atletika.sk šéftréner Slovenského atletického zväzu (SAZ) Martin Pupiš.

Volko predviedol tri výborné šprint

V ére slovenskej samostatnosti dosiahli slovenskí atléti len v troch prípadoch lepšie umiestenie ako Ján Volko (Paríž 1997 Igor Kováč – 5., Maebaši 1999 Mária Melová – 5., Valencia 2008 Dmitrij Vaľukevič – 5.). Najlepší atlét SR za rok 2017 sa v Birminghame presadil v najatraktívnejšej a najpočetnejšej disciplíne. Ján Volko potvrdil, že môže pokračovať v nastúpenom trende z minulého roka. Predviedol tri výborné šprinty na 60 m – suverénne vyhral rozbeh (6,66) s náskokom 8 stotín, zabojoval v extrémne náročnom semifinále (6,58) a hoci už vyčerpaný, vo finále ešte načrel na dno síl, predbehol dvoch súperov a skončil najlepšie z Európanov. Zverenec trénerov Nade Bendovej a Róberta Kresťanka sa do atletickej histórie zapísal ako prvý Slovák vo finále šprintu na MS alebo halových MS.

Odporúčame:
Aktualizované: Volko šiesty vo finále šesťdesiatky, v súboji TOP ôsmich šprintérov bol jediným Európanom

Volko, aj keď uňho sme si už na prekvapenia zvykli, opäť ukázal, že je naozaj ako keby nevyčerpateľná studnica pozitívnych výsledkov. Presadil sa v najnabitejšej disciplíne šampionátu a potvrdil svoje vysoké kvality. Naša úloha teraz bude, aby sme pokračovali v tom, čo sme začali: pracovať na tom, aby celý jeho tím mal podmienky na špičkové fungovanie. Verím, že v kooperácii so všetkými dotknutými inštitúciami sa to podarí. Janovi i jeho realizačnému tímu patrí veľká vďaka za prácu, ktorú odvádzajú. Je veľký vzor a inšpirácia pre iných, ktorí majú pocit, že sa niečo nedá. Ján Volko je príklad, že keď sa stretne talent, pokora, odborné vedenie a vôľa, sme aj u nás schopní, aj keď v neľahkých podmienkach, dosahovať veľké veci,“ vyjadril sa v správe na oficiálnom webe SAZ Pupiš.

Bezeková atakovala slovenský rekord

Premiéru na svetovom šampionáte absolvovala štvorstovkárka Alexandra Bezeková, ktorá sa nielenže dostala do semifinále, čo bol jej základný cieľ, ale v konečnom účtovaní skončila na výbornom 9. mieste. Navyše v rozbehu (52,78) atakovala slovenský rekord, za ktorým zaostala len o 16 stotín.

Ako jediná z našej trojice nie je profesionálna športovkyňa a aj jej tréner Rasťo Miško sa venuje tejto činnosti len popri zamestnaní. Verím, že 9. priečka na svete bude dostatočný argument, aby pre ňu vo VŠC Dukla našli pracovný úväzok. Bezekovej umiestnenie má mimoriadnu cenu, najmä prihliadnuc na fakt, že na 400 m sa zamerala len počas tejto halovej sezóny. Verím, že v jej prípade to bude výborný odrazový mostík nielen k lepším podmienkam, ale najmä k ďalším výborným výsledkom. Odhadujem, že Alexandra bude musieť s trénerom poriadne porozmýšľať, na akú disciplínu sa sústrediť v lete – či na jej obľúbenú dvojstovku alebo na štvorstovku. V každom prípade však pri ktorejkoľvek voľbe môžeme očakávať opäť zaujímavý výsledok,“ pokračoval pre SAZ Pupiš.

Solídna vizitka Putalovej

Iveta Putalová síce neobhájila 6. pozíciu z HMS v Portlande 2016, ale nemusí smútiť. Semifinálová účasť je pre veľkú bojovníčku, čo ukázala aj v záverečných metroch birminghamského rozbehu, keď sa pretlačila na postupovú druhú priečku, solídna vizitka. Zverenka Marcela Lopuchovského, aj v eufórii zo slovenského rekordu 52,62 dva týždne pred halovými MS, snívala možno o lepšom výsledku, ale rozhodne nesklamala.

V posledných troch rokoch sme si u nej zvykli na malé zázraky. Štvrté miesto na halových ME 2015 a šieste na halových MS 2016 možno až neprimerane zvyšovali očakávania, tie ešte výrazne zosilnil slovenský rekord krátko pred šampionátom. Samozrejme, Iveta mala šancu skončiť aj vyššie, ale 15. miesto na svete určite nemôže byť dôvod na smútok. Predviedla spoľahlivý výkon, avšak teraz jej chýbalo šťastie, ktoré mala na HME 2015 a HMS 2016. Iveta po semifinále opäť avizovala možný prechod na osemstovku. Verím, že si s trénerom Marcelom Lopuchovským všetko dobre vyhodnotia a rozhodnú sa pre správny krok. Myslím si však, že zdravá rivalita s Alexandrou Bezekovou obom len pomáha,“ analyzoval Putalovej vystúpenie šéftréner SAZ.

Slováci na 17. HMS v Birminghame (zdroj: atletika.sk):

MUŽI
60 m (50 štartujúcich): 6. miesto Ján Volko (1. v III. rozbehu 6,66, 3. v III. semifinále 6,58 – druhý najlepší výkon kariéry, 6. vo finále 6,59 – najlepší Európan)

ŽENY
400 m (33 štartujúcich): 9. miesto Alexandra Bezeková (4. v V. rozbehu 52,78 – iba 16 stotín za rekordom SR, 5. v I. semifinále 53,05)
400 m (33 štartujúcich): 15. miesto Iveta Putalová (2. v VI. rozbehu 53,97, 5. v III. semifinále 53,46)

Viac k témam: Alexandra Bezeková, Iveta Putalová, Ján Volko
Zdroj: Webnoviny.sk – Slovenskí atléti na halových majstrovstvách nesklamali a výsledkami príjemne prekvapili © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Cesta k zmenšeniu priepasti medzi Slovenskom a florbalovými veľmocami bude náročná, tvrdí reprezentačný kouč Jedlička

Michala Jedličku potešilo 5. miesto ženskej reprezentácie na minuloročných MS vo florbale v Singapure.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *