Home / KULTÚRA / Film a TV / Oscar 2018: Odovzdávanie prestížnych cien americkej Akadémie filmových umení a vied

Oscar 2018: Odovzdávanie prestížnych cien americkej Akadémie filmových umení a vied

LOS ANGELES 5. marca (WebNoviny.sk) – V noci z nedele na pondelok rozdávajú v hollywoodskom Dolby Theatre prestížne ceny americkej Akadémie filmových umení a vied. Moderátorom galavečera 90. ročníka Oscarov je Jimmy Kimmel.

Na slávnosti sú aj osobnosti ako Emily Blunt, Sandra Bullock, Dave Chappelle, Eugenio Derbez, Ansel Elgort, Jane Fonda, Jodie Foster, Eiza González, Ashley Judd, Nicole Kidman, Matthew McConaughey, Helen Mirren, Rita Moreno, Lupita Nyong’o, Christopher Walke, Gal Gadot, Kelly Marie Tran, Gina Rodriguez, Zedaya, Eva Marie Saint, Mark Hamill, Oscar Isaac, Wes Studi, Lin-Manuel Miranda, Armie Hammer, Viola Davis, Laura Dern, Jennifer Garner, Greta Gerwig, Tiffany Haddish, Margot Robbie, Emma Stone, Daniela Vega, Mahershala Ali, Chadwick Boseman,Tom Holland či Kumail Nanjiani, ktoré budú predstavovať nominovaných a odovzdávať prestížne ceny.

Na galavečere sú tiež Gael García Bernal, Mary J. Blige, Andra Day, Natalia LaFourcade, Miguel, Keala Settle, Sufjan Stevens a Common, ktorí predstavia filmové piesne nominované na prestížne ceny.

Nominácie ovládla Podoba vody

Zoznamu kandidátov v jubilejnom ročníku udeľovania Oscarov vládne fantasy dráma Podoba vody s 13 nomináciami.

Odporúčame:
Zaujímavosti o oscarových nomináciách, ktoré ovládla fantasy dráma Podoba vody

Uchádza sa pritom o ceny v kategóriách Najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe (Richard Jenkins), Najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe (Sally Hawkins), Najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe (Octavia Spencer), Réžia (Guillermo del Toro), Najlepšia pôvodná filmová hudba (Alexandre Desplat), Pôvodný scenár (Guillermo del Toro a Vanessa Taylor), za kameru, kostýmy, strih, výpravu, strih a mix zvuku a tiež v najprestížnejšej kategórii Najlepší film.

V poslednej menovanej sa tento rok o cenu uchádza deväť titulov. Okrem Podoby vody sú to aj Tri billboardy kúsok za Ebbingom, Uteč, Lady Bird, Dunkirk, Daj mi tvoje meno, The Post: Aféra v Pentagone, Najtemnejšia hodina a Niť z prízrakov.

Dunkirk s ôsmimi nomináciami

V počte nominácií nasledujú Dunkirk s ôsmimi, Tri billboardy kúsok za Ebbingom so siedmimi, Najtemnejšia hodina a Niť z prízrakov, ktoré majú po šesť, Blade Runner 2049 a Lady Bird s piatimi.

V režisérskej kategórii proti del Torovi stoja Greta Gerwig (Lady Bird), Christopher Nolan (Dunkirk), Jordan Peele (Uteč) a Paul Thomas Anderson (Niť z prízrakov). Za pôvodné scenáre akademici nominovali aj Gretu Gerwig (Lady Bird), Martina McDonagha (Tri billboardy kúsok za Ebbingom), Jordana Peela (Uteč) a dvojicu Emily V. Gordon a Kumail Nanjiani (Srdcu nerozkážeš). V kategórii adaptovaných scenárov sa o ceny uchádzajú Aaron Sorkin (Molly a jej hra), James Ivory (Daj mi tvoje meno), Scott Neustadter a Michael H. Weber (The Disaster Artist), Virgil Williams a Dee Rees (Mudbound) a trojica Scott Frank, James Mangold a Michael Green (Logan: Wolverine).

Oscara pre najlepšieho herca v hlavnej úlohe získa jeden z pätice Gary Oldman (Najtemnejšia hodina), Daniel Kaluuya (Uteč), Timothée Chalamet (Daj mi tvoje meno), Daniel Day-Lewis (Niť z prízrakov) a Denzel Washington (Roman J. Israel, Esq.).

Päticu nominovaných dokumentárnych filmov

V hlavnej ženskej hereckej kategórii sa spolu so Sally Hawkins o cenu uchádzajú Saoirse Ronan (Lady Bird), Frances McDormand (Tri billboardy kúsok za Ebbingom), Margot Robbie (Ja, Tonya) a Meryl Streep (The Post: Aféra v Pentagone), ktorá si tak na konto pripísala už 21. oscarovú nomináciu v kariére.

Za herecké výkony vo vedľajších úlohách nominovali okrem Richarda Jenkinsa a Octavie Spencer aj hercov Sama Rockwella (Tri billboardy kúsok za Ebbingom), Willema Dafoea (The Florida Project), Woodyho Harrelsona (Tri billboardy kúsok za Ebbingom), Christophera Plummera (Všetky prachy sveta) a herečky Allison Janney (Ja, Tonya), Laurie Metcalf (Lady Bird), Mary J. Blige (Mudbound) a Lesley Manville (Niť z prízrakov).

Nominácie v kategórii cudzojazyčných filmov získali čilská snímka Fantastická žena, maďarská dráma O tele a duši, libanonský film L’insulte, ruský Bez lásky a švédsky Štvorec. Päticu nominovaných dokumentárnych filmov tvoria Abacus: Small Enough to Jail, Visages, villages, Icarus, Poslední v Aleppe a Strong Island. Cenu pre najlepší animovaný film môžu získať Baby šéf, The Breadwinner, Coco, Ferdinand a S láskou Vincent.

Viac k témam: filmy, nominácie na Oscary, Oscar
Zdroj: Webnoviny.sk – Oscar 2018: Odovzdávanie prestížnych cien americkej Akadémie filmových umení a vied © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Oscar 2024: Najlepším filmom sa stal Oppenheimer, sošku získala aj Ukrajina a Cena prišiel nahý (foto)

Tohtoročné udeľovanie Oscarov ovládla epická historická životopisná dráma Oppenheimer.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *