Home / SLOVENSKO / Pamiatku zavraždeného novinára Kuciaka si uctili aj po celom svete

Pamiatku zavraždeného novinára Kuciaka si uctili aj po celom svete

BRATISLAVA 2. marca (WebNoviny.sk) – Napriek extrémne chladnému počasiu si v piatok večer prišli uctiť pamiatku zavraždeného slovenského novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej nielen ľudia na Slovensku, ale aj v Českej republike a mnohých iných krajinách.

Ako informuje český spravodajský server iDnes.cz, v Brne sa na spomienkovom pochode zúčastnilo zhruba tisíc ľudí vrátane viacerých lokálnych politikov. Akcia sa začala o piatej večer na Malinovského námestí, kam prišlo asi 500 ľudí, ostatní účastníci sa pridali počas pochodu.

Českým novinárom nebolo do reči

Spomienkové zhromaždenie sa v rovnakom čase konalo aj v Prahe, a tiež na Masarykovom námestí v Ostrave, kam podľa iDnes.cz prišli asi tri desiatky ľudí. Jedným z nich bol 30-ročný bývalý novinár, ktorý prišiel napriek tomu, že ho bolí hrdlo a jeho manželka leží doma s chrípkou.

Odporúčame:
Video: Do ulíc vyšli tisícky ľudí, konali sa pochody za zavraždeného novinára Kuciaka a jeho priateľku

„´Prečo som prišiel? To je predsa jasné,´ odpovedal stručne. Nikomu nebolo do reči,“ popisujú atmosféru na ostravskom spomienkovom zhromaždení českí novinári.

V Európe i v Kanade

Spomienkové zhromaždenia na pamiatku Kuciaka a Kušnírovej sa v piatok večer konajú aj v desiatkach ďalších miest po celej Európe, ako aj inde vo svete. V rovnaký čas ako v pätnástich slovenských mestách, teda o 17:00, bol naplánovaný začiatok spomienkových stretnutí napríklad aj v Berlíne, Štokholme či Madride.

S polhodinovým odstupom, teda o pol piatej SEČ, sa mali začať spomienkové zhromaždenia v Glasgowe, Edinburgu a Aberdeene vo Veľkej Británii, od 18:00 SEČ na Kuciaka a Kušnírovú spomínajú napríklad v holandskom Haagu, švajčiarskom Berne a tiež v Bruseli, kde za nich ľudia zapaľovali sviečky už aj vo štvrtok.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Nechceme späť 90-te! Pochod za zavraždeného novinára Kuciaka

Pietna spomienka sa koná aj v kanadskom Vancouveri, kde je začiatok naplánovaný na 09:30 ráno miestneho času, teda 18:30 SEČ. O siedmej večer budú na zavraždenú dvojicu mladých Slovákov spomínať aj v Londýne a v Paríži.

Ďalšie zhromaždenia sa majú konať aj v poľskom Krakove, dánskom Aalborgu, švajčiarskom Zürichu, ďalej v Luxemburgu, Osle a Štokholme, ale aj vo vzdialenom Dubaji, Pekingu a Hongkongu.

Vo Viedni zapália sviečku za Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú v nedeľu. Informácie pochádzajú z českého spravodajského serveru iDnes.cz a z archívu agentúry SITA.

Viac k témam: Ján Kuciak, vražda
Zdroj: Webnoviny.sk – Pamiatku zavraždeného novinára Kuciaka si uctili aj po celom svete © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Cyklista neprežil zrážku s autom medzi Skalicou a Holíčom, polícia apeluje na používanie reflexných prvkov (foto)

Starší muž zraneniam na mieste podľahol.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *