Home / SLOVENSKO / Vražda novinára Kuciaka nemusí súvisieť s mafiou, publicista Bránik hovorí o inom motíve

Vražda novinára Kuciaka nemusí súvisieť s mafiou, publicista Bránik hovorí o inom motíve

BRATISLAVA 1. marca (WebNoviny.sk) – Smrť investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky nemusí súvisieť s talianskou mafiou, ale s korupciou v justícii. Uvádza to český internetový portál Aktuálně.cz. Cituje pritom slovenského publicistu Radovana Bránika, podľa ktorého sa prípad môže týkať manipulácie prideľovania spisov na jednom z kľúčových súdov na Slovensku.

Odporúčame:
OĽaNO a SaS hovoria o prepojení talianskej mafie a vrcholných predstaviteľov strany Smer-SD

„Vznikla tam kasta firiem, ktorá žije z nepochopiteľných rozsudkov. Malá časť sudcov je kúpená. Vznikol okolo toho priemysel, ktorý vygeneroval desiatku rozsudkov, a tie umožnili získať úzkej skupine ľudí závratný majetok. Vznikol štát v štáte,“ povedal.

Bránik je podľa vlastných slov hlboko presvedčený, že medzi kauzou talianskej mafie a Kuciakovou smrťou neexistuje spojenie. „Okrem iného preto, že je tam niekoľko logických dier. Kolegovia zo slovenských médií podliehajú strachu, súcitu a emóciám spojeným s vraždou a neuvedomujú si, že presne to bolo cieľom páchateľov. Množstvo slovenských novinárov se nechalo vlákať do emočnej pasce a teraz v nej produkujú jednu neoverenú teóriu za druhou v kadencií, ktorá podľa kritérií solídnej žurnalistiky neobstojí. Naviac si vyrovnávajú dávne účty s neobľúbenými politikmi. Lenže skutočne solídna investigatívna práca se nesmie riadiť pravidlami, ktoré diktujú nájomní vrahovia,“ skonštatoval pre portál.

Odporúčame:
V prípade vraždy Kuciaka sme v sklze, skutok sa mohol podľa Čiznára stať o tri dni skôr

Pokiaľ ide o údajnú činnosť talianskej mafie na východnom Slovensku, podľa Bránika „generoval celý ten mechanizmus pomerne nízku sumu peňazí, ktoré sa ďalej delili medzi veľký počet firiem a ľudí, mali veľké náklady v súvislosti s korupciou a samotnou existenciou systému, čo celkový čistý výnos veľmi ovplyvňovalo.

„Vedelo sa o ňom už takmer desať rokov. Desiatky policajtov a rozhodne viac ako 20 novinárov malo k dispozícií množstvo materiálu, ktorý s tým súvisel. Na jeden klik v Google sú dostupné roky staré články, viac či menej popisujúce osoby a obsadenie,“ povedal. Predstava, že pre túto vec si niekto objedná drahú a logisticky náročnú vraždu novinára a zároveň ako bonus dopustí smrť svedka, je podľa Bránika úplne scestná a nedáva žiadny zmysel.

Viac k témam: Ján Kuciak, polícia, Radovan Bránik, súd, vražda
Zdroj: Webnoviny.sk – Vražda novinára Kuciaka nemusí súvisieť s mafiou, publicista Bránik hovorí o inom motíve © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Piešťany sa zatrasú. Od smiechu

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *